Det glæder mange danske fiskere, at Mærsk boreplatformene er kommet i fokus, så oliespild på gode fiskeområder kan blive reduceret.
Mandag d.13 december stod ledelsen for Mærsk Olie og Gas skoleret overfor Miljøstyrelsen. To emner var på programmet. Et varslingssystem som advarede boreplatformene, når miljøkontrollen foretog overvågningsture over Nordsøen, og en beskyldning om forfalskede oliespildsrapporter.
”Vi har som Miljøstyrelsen taget det her meget, meget alvorligt. Derfor har vi indkaldt Mærsk til et møde og bedt om en redegørelse, der skal ligge på bordet i første uge af januar, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen til Nyhedsmediet Ritzau.
Ifølge artikler fra Politikken har oliespildet i 2008 og 2009 været langt højere, end hvad rapporter har berettet om. I 2009 oplyste Mærsk, at der blev udledt 184 ton med spildevandet, hvor et anonymt tip gjorde Miljøstyrelsen opmærksom på et spild på 72 % mere end først angivet,- nemlig 317 ton.
“En lang kamp”
Danske fiskere har kæmpet denne kamp mod oliespildet i længe. ”Inden boreplatformen blev sat i drift i 1984, var Tyra feltet et fremragende gydested for torsk, men et år efter boreplatformens installering var torsken væk,” fortæller fisker Jens Rindom, som har kæmpet en lang og sej kamp mod Mærsk, og ikke har oplevet de højere instansers opbakning, da fiskerne begyndte at informere om bivirkningerne af den succesfulde oliefund i Nordsøen. ”Der måtte intet komme frem, og vi blev bedt om at snakke sammen internt frem for at bruge vores medie, alle fik mundkurv på omkring os,” beretter Jens Rindom, og husker særligt et enkelt tilfælde, hvor en biolog var med på havet.
Biologen lavede undersøgelser om oliens påvirkning, og hvor stor skade den udgjorde overfor torskebestanden. ”Når rorsken udklækkes finder den i først næring i vandoverfladen, men var vandoverfladen fyldt med spildolie døde torskeynglen. Samme biolog testede også vandprøver i kar, hvor det viste sig, at en dråbe olie gjorde overraskende stor udfald i et kar med rogn og nyklækkede torsk. Da vi kontaktede biologen og ville høre, hvor langt han var med resultater, rapport eller lignende, havde biologen i stedet fået ansættelse i et Mærsk-relateret firma, og havde ingen interesse i at granske mere i den sag,” siger en harm Jens Rindum, som syntes at alt for mange år er gået, uden at nogen har turde gribe ind, og kigge på olieeventyrets negative konsekvenser.
”Når vi ringede og rapporterede et oliespild i et område, gik der ofte et døgn inden kontrolflyene kom og undersøgte området, og tog vi en olieprøve med ind, fik vi svaret tilbage, at olien stammede fra et skibsfartøj,” siger Jens Rindom, som føler at alt for mange var bange for at skride til handling pga. den enorme økonomi, som var i olieopdagelsen.-