Statens Serum Institut, der er det danske nationale sundhedsvæsens centrale laboratorium og center for forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler, har udsendt advarsel om fund af Listeria-bakterier i både Fiskefrikadeller og Fiskefileter.
Udbruddene er blevet håndteret i den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI står for interview med patienter eller pårørende med henblik på at identificere en mulig smittekilde.
Det er sket i tilfældet med inficerede fiskefrikadeller med listiria, produceret af Jeka Fish A/S.
Siden august har Serum Instituttet registreret syv patienter med samme type af den fødevarebåren bakterie. En bakterie, der nu kan kobles til fiskefrikadeller fra virksomheden Jeka Fish A/S, der tirsdag blev tilbagekaldt.
Ligeledes har Royal Greenland tilbagekaldt deres fiskefilter af frygt for listeria i færdigstegte fiskefileter.
Tilbagekaldelsen sker af forsigtighedshensy, skriver Royal Greenland i en pressemeddelelse, »da det ikke med sikkerhed kan afvises, at enkelte produkter kan indeholde den sygdomsfremkaldende bakterie listeria«.
Produktet, der er solgt i Rema 1000-butikker, har navnet »færdigstegt fiskefilet«. De er solgt på køl i plastbakker, med to til tre fileter med en samlet vægt på 160 gram. De er produceret 02.11.22, og sidste anvendelsesdato er angivet til at være 16.11.22.
Finder man eller har man fiskefrikadeller fra Jeka Fish eller stegte fiskefilter fra Royal Greenland, bør man udvise forsigtighed og enten kassere dem eller afleverer dem tilbage til butikken hvor de er indkøbt.
Vær på vagt, især når det drejer sig om rå eller lettere forarbejde fødevarer. Her kan Listeria-bakterien forårsage hovedpine, feber, diarré eller influenzalignende symptomer, hvis man indtager den.
De færreste bliver dog syge af denne bakterie, men man vil på et eller andet tidspunkt i sit liv, blive smittet med bakterien, men de færreste bliver dog syge af den. Ved andre kan det udvikle sig til blodforgiftning eller hjernehindebetændelse og i værste fald kan man dø af sygdommen.
De, der har en øget risiko for alvorlige symptomer, er ældre, gravide, diabetikere eller personer med nedsat immunforsvar.
Der går oftest to-tre uger, fra man bliver smittet, til man får symptomer. Det kan dog variere fra 1 til 70 dage.
Hvis man har vedvarende eller tiltagende symptomer, bør man søge læge.