Værdien af den danske eksport af fisk og fiskeprodukter har vokset sig større end nogensinde for tredje år i træk.
Det viser Fiskeristatistisk Årbog 2013, der netop er offentliggjort af NaturErhvervstyrelsen.
Danmark eksporterede sidste år fisk og fiskeprodukter til en værdi af 21,5 mia. kr. Det er en stigning på omkring 1,7 mia. kr. i forhold til sidste år, hvor eksporten også satte rekord i forhold til tidligere år.
Der er også en stigning i fiskernes samlede bruttoindtjening, der steg i 2013 med 13 procent til godt tre milliarder kroner i forhold til 2012. Den samlede bruttoindtjening er dog ikke på helt så højt niveau som i 2011.
Flere penge i industrifiskeriet
Det er særligt industrifiskeriet, dvs. fiskeri efter arter som tobis, sperling og brisling, der bruges til fx fiskemel, som driver fremgangen i fiskernes bruttoindtjening, mens konsumfiskeriet, altså de fisk vi sætter tænderne i ved middagsbordet, er faldende. Konsumfiskeriet er dog samlet set mere værd end industrifiskeriet.
I forhold til 2012 er især værdien af vigtige fiskerier som torsk, jomfruhummer, tunge og sild faldet. 2012 var et godt år, hvad angår værdien af sild pga. prisen. Tunge, jomfruhummer og sild giver mindre omsætning pga. prisfald, og torsk pga. faldende landingsmængder. Stigningen i industrilandingerne kan hovedsageligt forklares med, at tobiskvoterne var ekstraordinært lave i 2012.
Årbogen viser også, at antallet af fiskerifartøjer er faldende for tiende år i træk. Der var 2.662 fartøjer i 2013, som tilhørte de danske erhvervsfiskere. I 2004 var tallet 3.406.
Kun indtjening – ikke overskud eller underskud
Det er NaturErhvervstyrelsen, der udarbejder officiel dansk statistik på fiskeriområdet efter aftale med Danmarks Statistik.
Tallene fra Fiskeristatistisk Årbog er alene et udtryk for bruttoindtjeningen – og medregner ikke de udgifter, som dansk fiskeri har. For at få et dækkende billede af omkostningsforholdene i dansk fiskeri henvises til Danmarks Statistiks publikationer ”Regnskabsstatistik for fiskeri” og ”Regnskabsstatistik for akvakultur”.
Læs mere på Fiskeristatistisk årborg 2013 her