Det syntes at være konklusionen på NOVANA (Det nationale overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur), der overvåger vandmiljøets og naturens tilstand inden for de områder, der prioriteres i forhold til de politisk fastsatte økonomiske rammer.
Her måles udbredelsen og styrken af iltsvindet i de danske farvande hvert år, mellem juni og november måned.
Miljøskibenes målinger af iltindhold de seneste 14 dage offentliggøres i udgangspunkt hver fredag eller lørdag i ugerne 26 til 49.
Se de seneste iltmålinger i perioden 11. – 21. juli 2022
Disse udledninger er hovedårsagen til iltsvindet i de danske farvande, der de senere år har været kraftigt ramt. Voldsomheden af iltsvindet varierer alt afhængigt af vejret, men det er ikke vejret alene, der er årsag til iltsvindet.
Iltsvind forekommer kun i meget begrænset omfang naturligt. Når iltsvind er blevet så almindeligt, som det er i de danske farvande, skyldes det, at vores kvælstof-udledninger fra dyrkningsarealer og fra de kommunale rensningsanlæg, samlet set udleder enorme mængder næringsstoffer ud i havet.
Jo flere næringsstoffer der findes i havet, jo større er risikoen for, at der vil ske en opblomstring af alger, når det bliver varmt og solrigt. Og når algerne falder ned på bunden af havet, optager de alt ilten, og så opstår den kraftige iltsvind, der kvæler alt liv i havet.
Iltsvindsrapport
Hvert år i slutningen af august, september, oktober og november udkommer en iltsvindsrapport baseret på data fra Miljøstyrelsens overvågning samt data fra svenske og tyske myndigheder.
Rapporterne udarbejdes i samarbejde med DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi og Aarhus Universitet.
Læs den seneste rapport om iltsvind i de danske farvande mellem den 28. oktober og 24. november 2021