Der findes faktisk frustreret fisk med en depressions lignende adfærd, fortæller stipendiat Marco A. Vindas i en doktordisputats ved det norske Miljø- og Biovidenskabelige Universitet i Oslo.
I arbejdet med sin doktordisputats om stress respons og frustration hos fisk, fastslår Antonio vindas, at laks har emotionelle interaktioner, defineret som mere eller mindre ubeviste reaktioner, udløst af krævende eller positive situationer.
Fisk udsat for stress kan over tid udvikle fysiologiske ændringer og udvikle en adfærd, der svarer til den et deprimeret mennesker har.
Sammenligner man med fisk i dambrug, råder der også her et hierarki, hvor socialt underordnede fisk også har en fysiologisk profil lignende det depressive menneskes. Disse fisk mister fuldstændigt evnen til at reagerer på pludselige opstående farer og de naturlige stressreaktioner i fisken udebliver. Fiskene er både tyndere og mindre, og har en apatisk adfærd.
I et almindeligt dambrug vil omtrent en fjerdedel af fiskene være anderledes end andre.
Forsøg med fisk i dambrug
Når en lille fisk møder en stor fisk, er det normalt at den lille fisk forholder sig mere passivt i kampen om dominansen, fordi den lille instinktivt ved den vil tabe en eventuelt kamp. I forsøgene, blev fisk af forskellige størrelser sat sammen for første gang og hvor både frustrationsniveauet samt forventningsstessen var på sit højeste. Det viste sig at de mindre fisk ikke havde det naturlige instinkt og at de var betydeligt mere frustreret.
Noget der i et dambrug kan sætte gang i disse frustrationer, er ved fodertid, hvor foderet løber larmende gennem slangerne, hvilket fiskene kan høre. Men da ikke alle fisk bliver foderet, hver gang denne lyd forekommer, opstår aggrassionerne og frustrationerne hos specielt de socialt underordnede fisk, slutter Vindas.
Artiklen om Stipendiat Marco A. Vindas forskning kan læses her