Et flertal udenom Færøernes lagmand og hans socialdemokratiske parti har trumfet en forlængelse af den udskældte fiskeriaftale med Rusland igennem.
Færøerne har, trods løfter om det modsatte, alligevel valgt at forlænge den kontroversielle fiskeaftale med Rusland frem til udgangen af 2024. Aftalen, der har været genstand for en bitter juridisk strid om retten til dele af EU’s makrelkvote, blev forlænget af et flertal uden om Færøernes lagmand og det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin.
Dette flertal, bestående af løsrivelsespartiet Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin, vandt valget og dannede en ny færøsk regering, der tidligere havde lovet ikke at indgå en ny russisk fiskeriaftale for 2024.
Den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen, og hans parti står nu over for en situation, hvor et alternativt flertal, der inkluderer deres egen regeringspartner, har valgt at forlænge aftalen med Rusland, på trods af tidligere løfter. Dette scenario minder om 1980’ernes danske fodnotepolitik, hvor der var et alternativt sikkerhedspolitisk flertal uden om den siddende regering.
Kritikken mod beslutningen har været massiv, og Færøernes medlemmer af Folketinget har måttet forsvare beslutninger, de ikke har haft reel indflydelse på. Lagtinget, Færøernes parlament, har dog valgt at lukke ørerne for kritikken. De officielle argumenter for aftaleforlængelsen inkluderer påstået bæredygtig regulering af fiskebestanden og nødvendigheden af at handle med andre, da EU ikke har givet Færøerne bedre handelsaftaler.
Bag kulissen indikerer kilder i Tórshavn imidlertid, at politiske og økonomiske interesser, især fra nogle få rige og indflydelsesrige færøske redere, spiller en ikke helt ubetydelig rolle. Disse redere, der har investeret milliarder i fiskefartøjer, skræddersyet til Barentshavet, har stor politisk og økonomisk indflydelse og har vendt de politiske vinde.
Lagmanden er derfor i mindretal og tvinges til at føre en politik, som han er inderligt imod. De kommende år vil byde på udfordringer for Aksel V. Johannesen, da han skal stå på mål for aftaleforlængelsen og samtidig ikke kan garantere, at den ikke vil blive fornyet om et år, som de magtfulde redere ønsker det.