EU og danske politikere har øget presset på Færøerne for at få dem til at opsige deres fiskeriaftale med Rusland, som en del af vestlige sanktioner og solidaritet med Ukraine, især efter Ruslands invasion, hvilket også har skabt spændinger om Færøernes økonomiske afhængighed og udenrigspolitiske valg.
Så færøsk fiskeri står midt i en alvorlig usikkerhed på grund af den politiske debat, om en mulig afslutning på den mangeårige fiskeriaftale med Rusland.
Aftalen, der blev indgået tilbage i 1977 med Sovjetunionen (nuværende Rusland), har sikret Færøerne adgang til russiske farvande i Barentshavet og til det russiske marked, og den har været en stor og afgørende del af Færøernes fiskeri og økonomiske stabilitet.
Færøernes afhængighed af Ruslands-aftalen
Aftalen gør det muligt for færøske trawlere at fiske i Barentshavet, hvilket har skabt arbejdspladser og sikret indtjening for mange færøske familier gennem næsten 50 år. Et brud på aftalen kan true op mod 250 arbejdspladser alene indenfor trawlerfiskeri i Barentshavet. Mange fiskere frygter, at alternativt fiskeri i færøske farvande ikke vil kunne skabe nok jobs til at kompensere for det tabte fiskeri i Russisk zone.
Ifølge fiskernes fagforening, Føroya Fiskimannafelag, er det også usikkert, om andre sektorer som skibsbygning og serviceindustrien vil kunne overleve et så drastisk skift i fiskeripolitikken
Politisk debat og suverænitetsspørgsmål
Den politiske debat har været ophedet. Partiet Tjóðveldi’s (republikanerne) nyvalgte leder, Sirið Stenberg, har udtalt, at den nuværende aftale med Rusland er acceptabel, og hendes position udfordrer Demokraternes tidligere leder, som offentligt har støttet Ukraine. Samtidig har der været en anklage om, at politikere, der vil afslutte aftalen, vægter et godt forhold til EU højere end fiskernes velbefindende.
Mange færøske fiskere frygter også, at et brud på Rusland-aftalen vil skubbe Færøerne tættere på Danmark og mindske Færøernes selvstændighed. I et værste scenario kan Færøerne ende med ingen aftale overhovedet med hverken Rusland eller EU, hvilket vil øge deres afhængighed af Danmark og risikere en gentagelse af konflikten tilbage fra 2013, hvor EU udelukkede Færøerne fra sine havne i en handelsstrid
Økonomiske konsekvenser
Udover de direkte jobtab frygter fiskerne, at den færøske eksport til Rusland også kan blive ramt, hvilket vil have negative konsekvenser for den samlede færøske økonomi.
Eksport til Rusland har været en vigtig del af Færøernes fiskerieksport, og et brud kan derfor føre til en stor økonomisk nedtur med konsekvenser for skatteindtægter, jobmuligheder og stabiliteten i de færøske eksportmarkeder.
Samlet set står Færøerne over for en kritisk beslutning om fiskeriaftalens fremtid og de potentielt store konsekvenser, et brud kan få for både jobs og økonomi.