Det er EU-Parlamentet, der efter offentliggørelsen af en rapport om havvind, nu slår alarm, for fiskeriet risikerer at blive tromlet over af de mange nye planer for den grønne elektrificering med havvind.
Ifølge Europa-Kommissionen’s skøn og en netop udsendt rapport, vil 30 procent af EU’s elbehov i 2050 blive dækket af havvind, hvilket svare til en stigning fra den nuværende 12 GW havvind-kapacitet i EU-27 til et mål på 300 GW i 2050.
Det europæiske havområde tæller allerede for nuværende 110 havmølleparker med mere end 5.000 vindmøller. For at nå målene for offshore vind-energikapacitet i 2050 vil det være nødvendigt med en udbygning på 15 gange mere hav-plads end det, der nu bruges med den nuværende kapacitet.
Derfor er udsigten til endnu flere nye havvindmøller i EU’s farvande, nærmest uoverskuelige og store. Det vil uagtet få langt-rækkende konsekvenser for både havlivet, men også for fiskerne og fiskeriet, hvorfor det også er et ønske fra Europa-Parlementet’s side, at sikre fiskernes råderum og levebrød fremadrettet.
I rapporten står der også, at især fiskerne og andre interessenter, skal have en fair og aktiv del i beslutningsprocessen i forbindelse med opførelse af havvindmøllerparker OWF’er (Offshore Wind Farm) i de europæiske farvande.
Et samarbejde og en involvering af fiskerne i dette forberedende planlægningsarbejde, kan bidrage til at reducere den potentielle negative indvirkning som havmøllerne har på fiskeriet og styrke forholdet mellem de involverede sektorer, forklarede MEP’erne, da de argumenterende imod de kolosalle ændringer, som fiskerne står overfor i de næste årtier. De fremhævede ligeledes, at kystfiskeriet og mindre fiskerier tegner sig for næsten 80 procent af alle fiskerfartøjer i EU, kan blive særligt ramt af opførelsen og installationen af de mange nye vindmøller i havet. EU medlemsstaterne bør derfor snarest afsætte en passende kompensation til fiskere, hvis aktiviteter bliver berørt, og lette adgangen til forsikring for skibe, der sejler i eller gennem områder med OWF’er (Offshore Wind Farms).
Et tværfagligt og grænseoverskridende samarbejde med Storbritannien, er også afgørende, da mere end 85 procent af al offshore-vindkapacitet i EU-27-farvande er koncentreret i Nordsøen (Nordsøen, Østersøen og det nordøstlige Atlanterhav), og de europæiske fiskere vil fortsætte med at dele EU-farvande med deres britiske kollegere, bemærker rapporten.
Mere forskning er nødvendig
For at minimere risikoen for den store udrulning af OWF’er opfordrer Parlamentet også til mere forskning i, hvordan man undgår og mindsker dens negative virkninger på havområdet under opførelsen, driften og den endelige nedlukning. Der bør ligeledes være en plan samt finansielle støtte-ordninger til dækning af de langsigtede risici, som givet følger når havvindmølleparkerne engang skal nedlægges og destrueres.
EU’s medlemsstaterne bør sikre, at OWF’er placeres i passende afstand fra fiskeriområder og kun bygges, hvis der ikke foreligger en garanti for nogen negativ miljømæssig, økologisk, socioøkonomisk og sociokulturel indvirkning i overensstemmelse med den blå økonomi og den europæiske grønne aftale.
MEP’erne tilføjer endvidere, at andre vedvarende energisystemer – såsom flydende vindmølleparker, vedvarende brint, vind- og solenergi – måske kunne være mere passende i nogle områder, hvor fiskeriet finder sted og understreger vigtigheden af, at øge investeringerne i forskning og udvikling i denne henseende. Muligheden for at kombinere og integrere OWF’er i marine beskyttede områder (MPA’er) bør også overvejes.
Beslutningen blev vedtaget i Europa-Parlamentet onsdag, med 512 stemmer for, 21 imod og 159 hverken for eller imod.