EU’s fiskerflåde havde allerede i 2021 halveret deres drivhus-gasemissioner. For at være helt præcis har vores fiskere reduceret udledningerne med 52 procent fra 1990 til 2021. Det viser en ny undersøgelse fra FNs konference om handel og udvikling (UNCTAD).
Det kan både vi og fiskerne »dælme« godt være stolte af, siger MEP Asger Christensen PECH næstformand i EUs fiskeriudvalg
Vores europæiske fiskere leverer ikke bare fødevarer i verdens-klasse. De leverer grønne og klimavenlige fødevarer i verdensklasse. Men det siger sig selv, at man ikke komme sovende til sådan en præstation.
Som fisker er man dybt afhængig af at fiske bæredygtigt og miljørigtigt. For det er trods alt i fiskernes interesse, at der også er fisk at fange næste år. Derfor er de fleste fiskere vokset op i en bevidsthed om, at fisk der for eksempel er for små til at spise i år, men som vil være gode næste år, naturligvis skal genudsættes. Det er sund fornuft, at de skal ud i havet igen.
Men rigide skrivebordsregler fra EU gør det næsten umuligt for vores fiskere at efterleve den sunde fornuft.
Når reglerne siger, at man ikke må sætte fisk ud igen, så gør man selvfølgelig ikke det. Men det skader både fiskebestandene og den gode fiskeri-skik, fordi man selvfølgelig er nødt til at overholde selv de regler, der er blevet skrevet »med hovedet under armen«.
Derfor hører fiskerne urimelig meget kritik, fordi man fejlagtigt kan komme til at lave den fejlslutning, at
al dårligt i havet må være fiskernes skyld. Sådan er virkelig-heden bare ikke. Fiskerne både kan og vil den
grønne omstilling. Det siger tallene nu også sort på hvidt.
Derfor vil jeg gerne sige tusinde tak til alle jer fiskere, der hver eneste dag sørger for, at vi har mad på tallerkenen, og ovenikøbet kan spise god, europæisk fisk med god samvittighed.
Af: Asger Christensen, Næstformand i EU’s fiskeriudvalg, Venstre