Norsk lakseindustri står over for nogle alvorlige konsekvenser, efter EU-Kommissionen anklager seks af de største norske lakseselskaber, herunder Mowi, Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Cermaq og Bremnes, for brud på EU’s konkurrenceregler i perioden 2011 til 2019.
EU mistænker selskaberne for at have drevet ulovligt priskartel ved at have udvekslet følsomme oplysninger vedrørende prissætning, volumen og produktionskapacitet, hvilket kan udløse milliardbøder fra EUs side.
EU-Kommissionens påstande fokuserer specifikt på salg af laks på spotmarkedet til EU og omhandler ikke langsigtede kontrakter. Norge, der står for over halvdelen af verdens produktion af opdrættet atlantisk laks, er afgørende for EU som den største importør af denne vare.
Kursfald
Investorer reagerede øjeblikkeligt på meldingen, hvilket resulterede i større kursfald i Mowi, Lerøy og Grieg Seafood på børsen i Oslo. De involverede selskaber, herunder Mowi, har benægtet anklagerne og vil levere svar på tiltale.
De fire selskaber der er noteret på Børsen i Oslo faldt efter nyheden fra EU – kl. 13.00 så aktiekurserne således ud:
- Mowi ned 4,3 %
- Salmar ned 2,3 %
- Lerøy ned 5,1 %
- Grieg ned 4,1 %
Den påståede adfærd vedrører salget af frisk, hel og renset atlantisk laks opdrættet i Norge, der udgør næsten 80 pct. af Norges eksport af opdrættet atlantisk laks. Potentielt kan bøderne nå op på 10 pct. af selskabernes årlige omsætning, og Mowi omsatte i 2022 for 4,9 mia. euro.
Norske Lakseselskaber anklages for priskartel
EU’s danske konkurrencekommissær og vicepræsident for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, understreger vigtigheden af markedets prissætning og udtrykker bekymring over, at seks lakseproducenter muligvis har begrænset konkurrencen til skade for europæiske forbrugere.
De anklagede selskaber har mulighed for at reagere på EU’s bekymringer. Holdningerne kan læses herunder:
- Mowi skriver, indsigelsen er ikke en endelig afgørelse, men derimod kommissionens foreløbige opfattelse af, at de virksomheder, der er blevet undersøgt, kan have brudt EU’s konkurrenceregler. Selskabet siger videre, at det har modtaget indsigelsen fra EU-Kommissionen, som er resultatet af inspektioner af en række norske laksevirksomheder i februar 2019.
- Lerøy Seafood Group (LSG) afviser også anklagerne og understreger deres forpligtelse til at overholde konkurrencelovgivningen. Udsigten til potentielle milliardbøder risikerer at påvirke disse lakseselskabers position i markedet, mens sagen forventes at fortsætte i flere år, analogt med tidligere retssager fra 2022.
- Salmar er meget uenig i kommissionens foreløbige vurdering, og vil redegøre for Salmars holdning i et grundigt svar til kommissionen, skriver Salmar i en fondsbørsmeddelelse.
- Grieg Seafood afviser enhver overtrædelse af konkurrencereglerne og konkurrenceforvridende adfærd fra virksomheden eller datterselskabernes side. Virksomheden vil bruge retten til at forsvare sig selv, skriver Grieg Seafood.
- Cermaq Group AS er uenig i de foreløbige resultater fra kommissionen, og vil nøje gennemgå detaljerne i indsigelsesmeddelelsen, og vurdere hvordan vi skal reagere, skriver Cermaq Group AS i en pressemeddelelse.
- Bremnes Seashore afviser, at vi har brudt konkurrenceloven, og er ikke bekendt med nogen form for konkurrencebegrænsende adfærd fra os eller nogen af vores datterselskaber. Vi vil gennemgå sagen nøje og fortsætte med at samarbejde med kommissionen i processen, skriver Bremnes Seashore i en pressemeddelelse.