Det er helt tydeligt, at EU’s forslag om trawlforbud, er et ensidigt og ret enøjet opfattelse af én af de mest benyttede fiskemetoder i EU og der mangler noget helt fundamentalt og essentielt i EU forslaget. Forslaget skuffer fælt efter fiskernes mening.
Istedet opfattes det, som et meget populistisk forslag, der næsten entydigt dømmer trawlfiskeriet, som den store synder for alle ulyksagligheder i vores hav-områder og hav-natur.
Man opfordre nu fra EU-kommissionens side, helt at forbyde trawlfiskeriet i de beskyttede havområder i Danmark og i resten af EU. Det har fået Danmarks Fiskeriforening DFPO til at fare i blækhuset og åbent spørge – hvor er det faglige grundlag henne i denne opfordring?
Det skriver Fiskeritidende.dk
DFPO mener at EU Kommissionen med deres nye udspil, fejler fuldstændigt når de så unanceret vil forbyde bundtrawl i beskyttede områder – det er ifølge fiskernes organisation, et helt igennem populistisk forslag uden egentligt fagligt belæg.
For hvor er problematikken omkring de mange spildevands- og kvælstofudledninger samt sæl- og skarvproblematikken eller problemerne med forsuring af havene og den globale opvarmning, der får fiskene til at migrerer. Der er, ifølge Danmarks Fiskeriforening nok af problemer at tage fat på, hvis man vil hjælpe naturen og havmiljøet. Men det syntes at have gået helt henover hovedet på EU Kommissionen. Der istedet i deres nye handlingsplan for de beskyttede havområder, ser et trawlforbud som den hellige gral, der på mirakuløs vis kan løse alle problemer her med biodiversiteten og havnaturen mv.
Bemærk der er kun tale om en opfordring fra EU Kommissionen side til medlemslandene, at forbyde bundtrawl i områderne – altså ikke en lov der er vedtaget eller en forordning der skal efterleves, men istedet blot en udmelding og en opfordring, der nu endeligt skal gennem EU’s Ministerråd og Parlament.
Svend-Erik Andersen har som formand for Danmarks Fiskeriforening (DFPO), trods dette alligevel svært ved at finde smilet frem, for som han siger til fiskeritidende.dk, »Det er grundlæggende et beklageligt udspil der er kommet fra EU-Kommission. Det er en helt igennem populistisk udmelding, som mest sigter mod at skabe overskrifter frem for at sikre en saglig diskussion om formålet med de beskyttede områder,« understreger den Nordjyske formand for DFPO.
Han påpeger at trawl ikke påvirker hverken fugle og marsvin, som kan være én årsag til, at man ønsker at beskytte et bestemt havområde. Sådan er det normalt når man ønsker et område beskyttet, så er der som regel en årsag og en grund til det. Og udfra denne grund indfører man så regler og restriktioner der kan afhjælpe eller beskytte. Eksempelvis kan det være en sart havbund, hvilket i givet fald kan udløse et trawlforbud. Men det er som oftest ikke det, der er årsagen til et område ønskes beskyttet.
Svend-Erik Andersen giver som eksempel, at tager man et specielt hensyn til fuglelivet eller bestanden af marsvin, så har det ingen betydning, hvis der fiskes med trawl. Så hvis et område skal beskyttes, skal det udpeges på et fagligt grundlag og gerne i dialog med fiskeriet, så beskyttelsesgraden kan fastlægges udfra dette.
»Områderne, der skal beskyttes, skal udpeges på et fornuftigt og fagmæssigt grundlag og i dialog med fiskeriet, og beskyttelsesgraden skal fastlægges ud fra, hvad der giver bedst og mest mening i det enkelte område,« siger Svend-Erik Andersen, som bakkes op af den relativt nye europæiske fiskerialliance »European Bottom Fishing Alliance« (EBFA), som både Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske PO deltager i.
»Hvorfor forbyde en perfekt reguleret aktivitet som fiskeriet, der ikke påvirker de habitater eller arter, som man vil beskytte i området,« spørger EBFA-formand Iván López.
Opfordringen fra EU kan koste millioner og tabt eksport
Når der er tale om et helt igennem unødvendigt trawlforbud, så kan det koste fiskerne og samfundsøkonomien dyrt – rigtig dyrt. For gennemføres EU´s tanker på området, vil det få store negative konsekvenser for fiskeriet og for de mange små virksomheder og havne-samfund.
EBFA har regnet lidt på hvad EUs plan i givet fald vil koste og det er ikke småpenge. Det vil betyde milliontab, bare at forbyder trawl i 10 procent af EU’s havområder. Det vil koste 870 millioner EURO om året (svarende til 5,9 milliarder danske kroner.
Det bliver endnu mere omfattende, fortæller Iván López (EBFA), da det ligger i planerne og i EU opfordringen, at det samlede trawlfrie havområde i de enkelte lande, skal stige fra 10 procent til 30 procent. Oveni skal lægges udgiften til import af fisk fra andre lande.
I forvejen importerer EU masser af fisk fra bl.a. Rusland og Kina, og med et trawlforbud vil det kun blive endnu mere.