Efter to dages intense forhandlinger nåede EU’s fiskeri-ministrene til enighed om fangstbegrænsningerne for over 200 kommercielle fiskebestande i Atlanterhavet, Nordsøen, Middelhavet og Sortehavet i 2021 og for dybhavsarter for 2021 og 2022.
Det skriver European Concil i en pressemeddelelse.
Mere end 100 af disse bestande i Atlanterhavet og Nordsøen er blevet forvaltet sammen med Storbritannien i de sidste årtier og i betragtning af de igangværende forhandlinger mellem EU og Storbritannien om deres fremtidige forhold, blev ministrene enige om at fastsætte midlertidige kvoter for de fiskebestande, der deles med briterne.
De foreløbige kvoter er derfor sat for at sikre fortsat bæredygtigt fiskeri i de berørte områder, indtil forhandlingerne med Storbritannien er afsluttet. En lignende fremgangsmåde blev aftalt for de bestande, der forvaltes sammen med Norge.
Julia Klöckner, der er Tysklands føderale minister for fødevare, landbrug og fiskeri samt Brexit og Covid-19, forklarer at aftalen er en guid-line og et kompas for de kommende måneders forhandlinger. Det sikre kontinuitet og en sikker, klar fremtid for fiskerisamfundene, uden at underminere bæredygtigheds-forpligtelserne. Samtidig inkluderer de foreløbige kvoter en forholdsmæssig fordeling af de eksisterende fiskerimuligheder i 2020 i de første tre måneder af 2021. (anvendelse af et 25 procents-forhold af den samlede eksisterende EU-kvote).
Ministrene var enige om visse undtagelser fra dette baseret på sæsonudsving i fiskeriet, da visse bestande hovedsageligt fiskes i begyndelsen af året, som eksempelvis Makrel og blåhvilling og den videnskabelige rådgivnings drastiske nedskæringer for nogle bestandes vedkommende, som f.eks. Nord-rejer.
For at beskytte bestandene blev ministrene enige om at reducere fangsterne for bl.a. rødspætte i Kattegat, norsk hummer i Skagerrak, kulmule og sej i den sydlige del af Atlanterhavet og for adskillige dybhavsarter, inklusive en bestand af skolæst og sort sabelfisk.
Med hensyn til fiskerimulighederne i Middelhavet og Sortehavet blev ministrene enige om at reducere fiskeriindsatsen i det vestlige Middelhav yderligere med 7,5 procent med henblik på at opretholde fiskebestandene i området. Denne reduktion er en del af forpligtelsen til en samlet og gradvis reduktion på op til 40 procent indtil begyndelsen af 2025 for gradvist at nå maksimalt bæredygtigt udbytte for alle berørte bestande i dette stærkt blandede fiskeri.
- Samlede tilladte fangster i Atlanterhavet og Nordsøen i 2021
- Samlede tilladte fangster af dybhavsarter i 2021 og 2022
Forslaget til Middelhavet og Sortehavet inkluderer fiskeriindsats og andre tekniske bestemmelser.
Fastsættelsen af TAC’er og kvoter er en årlig og for dybhavsarter er det en to-årig forvaltningsøvelse, som Rådet har besluttet i overensstemmelse med artikel 43, stk. 3, i TEUF.