En forladt havn. Skyggerne falder tungt over de henslængte gamle rustne fiskeredskaber, på den støvede kajkant – En beskrivelse, som kunne være taget ud af en Sergio Leone western, med en beskrivelse af en western-by, der ensomt ligger hengemt spøgelsesagtig og forladt. Men det kunne meget nemt også blive et scenarie for jyske fiskerihavne, hvis det britiske farvel til EU bliver uden en aftale.
Et fremtidsscenarie de færreste ønsker sig, og det har da også fået direktørene fra vores største fiskeriorganisationer DFPO og DPPO med henholdsvis Kenn Skau Fischer og Esben Sverdrup-Jensen til at komme med nogle anbefalinger og faglige betragtninger.
For Danmark står i disse år overfor måske de største ændringer i fiskeriet nogensinde. Med et Brexit der sandsynligt ender med Storbritannien forlader EU-fællesskabet uden en aftale, vil få katastrofale følger for Danmark og dansk fiskeri.
Det skriver Altinget.dk under debat. Hvis et sådant scenarie skal undgås, kræver det ifølge de to direktører, at de danske og europæiske politikere nu holder fast i forhandlingsstrategien og sikre EU’s fiskerenes fortsatte adgang til Storbritanniens farvand. Hvis ikke dette nås, så risikerer i tusindvis af job og arbejdspladser at gå tabt, milliarder forsvinder og tonsvis af fisk vil gå samme vej, når »No deal briterne« endegyldigt forlader EU til vinter.
Danmark er en af Europas største fiskerinationer og der er ikke mange der fanger flere fisk end danskerne og ingen i verden lander så mange certificerede og bæredygtigt fangede fisk, som de danske fiskere gør. Og her har de britiske farvande været en vigtig del, for disse farvande har i generationer været et yndet fiskeområde for danskerne, også længe inden det blev britisk farvand. Siden 80’erne har danskerne i fællesskab med den Europæiske fiskeripolitik forvaltet over 100 fiskebestande bæredygtigt, til glæde for miljøet, klimaet og ikke mindst de kystnære samfund og selvfølgelig fiskeriet selv.
De sidste udmeldinger fra den britiske premierminister Boris Johnson, bekymrer. For Johnson virker ubøjelig i de britiske krav om, at britiske fiskepladser udelukkende er for britiske fiskere. Boris Johnson vil have flere fisk til britiske fiskefartøjer fra eget farvand og det står ikke til forhandling, har meldingen været fra den britiske premierminister. Her senest hvor han har underkendt en imødekommende holdning fra den britiske direktør for fiskerforeningen NFFO Barrie Dea.
Så fronterne i de forsatte forhandlinger står skarpt overfor hinanden og i denne fastlåste forhandlingsposition, har DFPO og DPPO peget på, at hvis briternes krav kommer igennem, så vil det uværgerligt rokke ved fiskeriet og sætte årtiers bæredygtige fiskeri over styr. Danske fiskere kan blive tvunget til fiskeri i fjernt og ukendt farvand, med længere rejsetid og ophold på havet. Hvilket vil gøre en ende på bæredygtigheden som sættes helt over styr og klimafordelen vil iøvrigt gå samme vej, understreger de to direktører i deres debat-indlæg.
Begge fiskeriforeninger holder derfor fast i kravene overfor briterne, at adgang til britisk farvand, til gengæld giver briterne en handels- og fiskeriaftale med EU, der fastholder den ansvarlige fordeling og forvaltning af de fælles fiskerier.
Håbet er fortsat lysegrønt og fra fiskeriets side håber organisationerne, at EU-Kommissionen og EU-landene forhandler sig frem til en aftale, der fremadrettet sikrer at regler og adgangsbestemmelser er på plads, så fiskeriet fra 1. januar 2021 fortsat kan udnytte danske fiskekvoter bæredygtigt og ansvarligt.