Debatten kører både i Danmark og i Norge, om det nu også er så sundt at spise fisk. En norsk sundhedsdirektør fra det norske helsedirektorat, tager bladet fra munden og siger, ” Den største udfordring, når det gælder fisk, er fortsat at vi spiser for lidt af den.”
Når det norske helsedirektorat og Mattilsyn giver gode råd vedr. ernæring til befolkningen, er der altid lagt en sikkerheds- og maksimum magien ind, både for fisk og andre madvare, for netop at undgå at folk får for store mængder af de uønskede stoffer i sig.
Rådene kan gælde specielle madvarer i en periode eller gælde for forskellige målgrupper, som eksempelvis gravide. Råd og vejledning opdateres kontinuerligt og lægges ud på den norske Matportalen.no
Unge kvinder spiser i dag alt for lidt fisk. Kvinder i alderen 18-29 år spiser, ifølge den norske undersøgelse Norkost, i gennemsnit cirka 260 gram fisk total i ugen. (fed som mager), mens det anbefalede er 400 gram pr. uge. Ifølge samme undersøgelse spiser mere end halvparten af unge kvinder ikke laks overhovedet.
Fed fisk er en af hovedkilderne til vitamin D og de sunde Omega-3 fedtsyre. Ligesom fisk er en god kilde til B12, jod og selen, som er specielt gavnligt for gravide. Netop fisk og fiskeolie med de flerumættede omega-3 fedtsyre, kan reducerer risikoen for hjertesygdomme.