Det må vel kaldes en historisk fiskeriaftale, som Norge og Storbritannien netop har landet. En ny bilateral rammeaftale for fiskerisamarbejdet, som det norske Nærings- og Fiskeridepartement skriver om i en udsendt pressemeddelelse onsdag eftermiddag.
Så man kan åbenbart godt lave aftaler med Storbritannien – også på fiskeriområdet. Men bare ikke med deres største EU handelspartner igennem næsten 47 år. Selvom EU og Storbritannien i øjeblikket kæmpe med at få landet en meget tidskrævende og en yderst vital »EU-UK-skilsmisseaftale«, så har man overraskende nok, sideløbende også haft tid til at indgå en fiskeriaftale med Norge, som giver parterne mulighed for både at fiske i begges fiskerizoner, men også at bytte fiskekvoter indbyrdes.
Det må være som at få en mellemsvær fiskerlussing af de helt store for EU. Der på sidelinjen må se til, at de snedige og nogle gange også lidt for dygtige nordmænd, lister en aftale igennem med de nok endnu mere luskede briter. Som flere fiskere sidder man tilbage med et jomfrueligt håb om, at EU’s forhandlere, både hvad angår aftalerne med briterne og med nordmændene, nu sætter hælene i og afskærer dem fra afsætningsmulighederne af fiskeprodukter til EU.
En tid med Corona er en tid til sammenhold – på afstand. Og man må vel nok sige at det med afstanden, har både Norge og Storbritannien lykkedes med på aldeles glimrende vis overfor EU.
Et Storbritannien bestående af fire forenede lande; England, Skotland, Wales og Nordirland, med en befolkning på 66,2 mio. mennesker og Norge med en befolkning på 5,4 mio., mod en befolkning på næsten en kvart milliard indbyggere samlet i EU. Et EU som i væsentlig grad udgør et kæmpe marked for både Norge og Storbritannien. Desto mere imponerende er det, at disse to lande ikke skyr nogen midler, at træde deres oplagt største marked over tæerne. Det må være tid til at rasle med alt hvad der kan rasles med i denne situation for EU – hvis ikke den fælles Europæiske Union skal stå tilbage som, den lidt naive og dumme dreng i klassen.
Den norske og britiske fiskeriaftale vil træde i kraft den 1. januar 2021
Denne aftale »Fisheries Framework Agreement« er den første aftale, som Storbritannien indgår som en uafhængig kystnation, uden for EU i mere end 47 år. Det er historisk. Aftalen genforhandles en gang hvert år, hvor adgangen til landenes fiskezoner og bytte af fiskekvoter foregår.
Det norske Nærings- og Fiskeridepartement skriver videre i pressemeddelelsen, at anden del af fiskerisamarbejdet i Nordsøen, vil blive reguleret i en trepartsaftale mellem EU, Norge og Storbritannien.
Den norske Udenrigsminister Ine Eriksen Søreide siger i en kommentar til fiskeriaftalen mellem Norge og Storbritannien, at hun er glad for at aftalen er kommet på plads og den vil give Norge mulighed for et bredt fiskerisamarbejde fremover og hun påpeger videre, »aftalen varetager Norges forpligtelser efter »Havretten« til at samarbejde med andre kystnationer om de fælles fiskebestande, helt i tråd med de moderne principper om bæredygtig forvaltning. Vi skal også videreføre det gode samarbejde vi har med EU om fiskeriet i Nordsøen. Vi ser frem til forhandlingerne om den trilaterale aftale mellem Norge, Storbritannien og EU om forvaltningen af de fælles bestande i Nordsøen når Brexit blive en realitet,« slutter Soreide sin kommentar.
link til PM Det norske Nærings- og Fiskeridepartement