Sommeren startede med udbredt iltsvind i udbredte dele af de danske farvande, men vejret i juli og lidt i august måned, med blæst og lave temperaturer har forbedret ilt-forholdene betydeligt.
Det skriver Aarhus Universitet, baseret på Miljøstyrelsens målinger fra den 1. juli til og med den 23. august 2023, i ilt-svindsrapporten.
Selvom mange måske husker juli måned, som en kold, våd og blæsende måned, har det ustadige vejr faktisk ført til langt mindre iltsvind sammenlignet med samme periode sidste år.
Starten af sommeren blev præget af udbredt og intens iltsvind, især i Limfjorden og det sydlige Lillebælt inklusive de omkringliggende farvande. Iltsvindet accelererede hurtigt på grund af den usædvanligt varme juni, hvor der blev målt ganske få dage med vind.
Kontorchef i Miljøstyrelsen, Berit Borksted, bemærker: »Det har været en usædvanlig sommer med hensyn til iltsvind. Juni var den mest solrige og en af de varmeste junimåneder, vi har målt. Dette resulterede i relativt tidlige iltsvindsepisoder. Men derefter kom der voldsom blæst og lave temperaturer i juli, samt et par dage med kraftigt stormvejr i begyndelsen af august, hvilket har bremset iltsvindet.«
Siden midten af august har vejret igen været roligt med højere temperaturer, hvilket har ført til iltsvind i de sydlige indre dele af Limfjorden, det sydlige Lillebælt og tilstødende østjyske fjorde. Der var også områder med lavt iltindhold i det nordlige Bælthav, Det Sydfynske Øhav, Femern Bælt, Øresund og Kattegat. Dog var udbredelsen af iltsvind i august langt mindre end i august sidste år i 2022. I den nuværende situation er der potentiale for, at både omfanget og intensiteten af iltsvindet kan stige i de kommende uger, medmindre der igen opstår meget blæsende vejr.
Den økologiske tilstand i danske farvande er præget af en for stor næringsstoftilførsel fra land. I vandet giver stofferne næring til alger, som vokser, når solen samtidig giver lys og varmer vandet op. Når algerne dør, falder de ned på havbunden, hvor de nedbrydes af bakterier. Under nedbrydningen forbruger bakterierne ilten i vand og havbund, og der kan derfor opstå iltsvind.
Udviklingen er iltsvind er påvirket af vejret. Svag vind stimulerer iltsvindets udvikling, mens kraftig vind generelt hæmmer udviklingen. Kortvarig kraftig vind har langt størst virkning i mere lavvandede områder, da der på dybere vand kræves langvarig kraftig blæst eller en storm til at opblande vandsøjlen og derved transportere ilt ned i bundvandet.
Se Youtube video – explainer der forklarer hvordan iltsvind opstår.
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, udsender hvert år fire iltsvindsrapporter. Rapporterne beskriver de aktuelle iltforhold i de danske samt tilgrænsende svenske og tyske farvande i perioderne juli-august, august-september, september-oktober og oktober-november. Perioderne dækker det tidsrum, hvor iltsvind typisk er mest udbredt.
Denne rapport giver en status for den aktuelle udvikling og udbredelse af iltsvind fra 1. juli til og med 23. august 2023. Formålet med rapporten er at give offentligheden et indblik i iltsvindssituationen i perioden. Oversigten er udarbejdet af DCE i samarbejde med Miljøstyrelsen samt svenske og tyske institutioner. Grundlaget for rapporten er Miljøstyrelsens målinger af iltindholdet i danske farvande og svenske og tyske myndigheders målinger i tilgrænsende farvandsområder.