Det er Sæby Fiske-Industri, der er én af verdens største producenter af makrel på dåse. Det bliver til produktion af næsten 120 millioner dåser makrel hvert år, der sendes ud fra lagret på Gyldendalsvej i Sæby. Heraf går ca. 85 procent til eksport.
En status som én af verdens førende på sit felt, er ikke kommet af sig selv og ud af ingenting. Sæby Fiske-Industri har løbende udbygget og moderniseret fabrikationen gennem årene. Sidst blev der udvidet for 50 millioner kroner, med en helt ny produktionslinje for nogle få år siden, så hele produktionen nu fylder 60.000 m2 i industriområdet Syd i Sæby.
Man er sikker på resultatet ét år frem i tiden
Allerede nu kan direktionen i A/S Sæby Fiske-industri se, hvorledes resultatet af regnskabsåret 2023 bliver. Det bliver på niveau med sidste års resultat, fortæller adm. direktør Claus Christensen, fra A/S Sæby Fiske-Industri til Nordjyske.dk
Avisen skriver at direktøren er fuldstændig rolig – for virksomhedens strategi virker, man kender budgettet et år forud.
Noget der kom i stand efter et par hårde år i 2016 og 17, hvor fabrikken tabte omkring 55 millioner kroner. Man har nu fået produktionen effektiviseret og en del fuldautomatiseret, der kræver en tredjedel færre medarbejdere.
Så selvom råvarepriserne er steget markant, så er årets overskud alligevel sikret for adskillige måneder siden. Et overskud der med stor sikkerhed lander på selvsamme niveau som sidste års overskud – nemlig ca. syv millioner kroner (2022 regnskabet).
Allerede i oktober måned sidste år købte Sæby Fiske-Industri al makrel hjem, til hele produktionen i 2023. Makrellen ligger nu frosset ned og trækkes ud af lageret alt efter behov.
Samtidig har Sæby fiske-Industri udfærdiget en helt nyt setup til leverandørkontrakt med supermarkedskæderne, så man også nogenlunde her kender afsætningen for året. Sådan er det hvert år, derfor kender Sæby Fiske-Industri ganske nøje sit budget.
De ubekendte er ikke så meget makrellen, der nogenlunde holder prisen, men mere omkostningerne på energi, tomat, olie og aluminium, der er steget, siger Claus Christensen, adm. direktør, Sæby Fiske-Industri.
Der også henviser til at hele pakkeriet nu er fuldautomatisk og som den eneste fiskefabrik, så af-skindes fisken uden brug af kemikalier og den fileteres manuelt i hånden, da der endnu ikke findes maskiner der kan fileterer kogt fisk.
Direktøren forventer, at kunne udbygge markedspositionen de kommende år, og han har et ønske om, at øge produktionen og forsøge at få fodfæste i både USA, Japan, Taiwan og Sydkorea.
Sæby Fiske-Industri beskæftiger i dag 150 ansatte.