Ålegræs spiller en afgørende rolle i havets økosystemer, og for at forstå dens indvirkning på torskebestanden, har DTU-studerende udført feltarbejde ved Kalø Vig i Aarhusbugten.
Ålegræsset, der udover at binde CO2 og næringsstoffer samt stabilisere bundsedimentet, fungerer også som vigtige levesteder for en bred vifte af marine arter, herunder små krebsdyr og forskellige fiskearter som ål, havørred og torsk på forskellige udviklingsstadier.
Desværre er ålegræsset truet af stigende havtemperaturer og algevækst, hvilket har resulteret i en betydelig reduktion af danske ålegræsenge over de seneste hundrede år.
Dobbelt så mange småtorsk i ålegræsset
For at undersøge ålegræssets indflydelse på torskebestanden, gennemførte DTU-studerende feltarbejde ved at fiske på ålegræs og sandbund i en meters dybde i Kalø Vig. Resultaterne viste, at der blev fanget næsten dobbelt så mange småtorsk i ålegræsbede sammenlignet med sandbunden. Der var også et større fødegrundlag for torsk i ålegræsset både i udvalg og antal.
Temperaturforskellen mellem september og oktober viste sig at være signifikant, da der kun blev fanget få torsk i september ved højere vandtemperaturer, mens antallet steg markant i oktober ved lavere temperaturer.
20 gange så mange krabber som fisk
Feltarbejdet afslørede også en overflod af strandkrabber, hvoraf der blev fanget omkring 11.000 i løbet af de to perioder. Den høje koncentration af krabber viste sig at være en udfordring, da de ødelagde en betydelig del af fangsten. For hver fisk, der blev fanget, måtte op imod 20 strandkrabber fjernes fra redskaberne.
Undersøgelsen belyser den komplekse sammenhæng mellem ålegræs og torskebestanden og understreger vigtigheden af at bevare ålegræsset som en afgørende del af havets biodiversitet.