Der kan være en dusør i vente, hvis man fanger en mærket torsk fra udsætningen ved Bornholm. Så fanger du en Østersøtorsk med et orange mærke, så er heldet med dig, som en kolde kontanter kan beløbe sig til mellem 140,- og op til 700,- kroner.
DTU mærkningen skal klarlægge og afsløre, hvordan de ændrede miljøforhold påvirker torskens vækst.
Netop nu er DTU’s moniteringskutter Havfisken på vandet nord for Bornholm for at mærke torsk i forskellige størrelser og aldre. Når torskene senere genfanges, kan man få svar på, hvor hurtigt torsk vokser i den østlige del af Østersøen.
Torskemærkningerne, som er en del af TABACOD-projektet, vil mærke ca. 20.000 torsk i Danmark, Sverige, Polen og i Tyskland og fortsætte de kommende tre år. Der bliver mærket fisk i ICES-områderne 24, 25 og 26.
Ændret miljøforhold for torsken
»Miljøforholdene i Østerøsen har ændret sig meget over de seneste år. Vandtemperatur er steget, ilt-forholdene er blevet dårligere, udbredelsen af fiskene og deres føde har ændret sig, samtidig er der blevet flere sæler, som både æder torsken og medfører infektion med parasitter. Det kan alt sammen ændre torskens vækst, og vi har brug for at vide, hvordan og hvor meget for at kunne lave præcise bestandsvurderinger«, siger seniorforsker og projektleder ved DTU Karin Hüssy i en kommentar til udsætningen.
Seniorforskeren fortæller videre, at hver af de 20.000 torsk, bliver målt og vejet samt mærket med et helt unikt nummer der, når fisken senere bliver genfanget, sammen med oplysningerne om fiskens fangststed, vægt og længde, vil give forskerne et meget præcist billede af fiskens vækstudvikling.
4.500 torsk mærkes alene i dansk farvand
DTU Aqua vil i løbet af de næste tre år stå for mærkning af cirka 4.500 torsk i farvandene omkring Bornholm. Torskene bliver mærket med en lille orange »pind« med DTU Aquas telefonnummer og en hjemmesideadresse på. Nogle fisk vil også være mærket med et elektronisk mærke, som er en lille mini-computer, der logger information om torskens færden.
»Man ringer eller mailer til DTU på det telefonnummer og mail, der står på mærket, så kommer DTU og henter fisken. De første fisk er allerede begyndt at komme ind og man ved fra tidligere, at man kan regne med at få omkring hver femte fisk retur, så det glæder vi os til,« siger seniorforsker Karin Hüssy, DTU Aqua.
Fanger man en fisk med mærke, får man en dusør, når fisken returneres hel og urenset til DTU Aqua sammen med oplysninger om fangstdato, tid, sted og redskab (fx trawl eller stang).
Sådan gør du hvis man fanger en mærket torsk
-
- Gem HELE torsken (må IKKE renses)
På is eller i fryser i havnen, så vi kan komme og hente den for at bestemme størrelse, køn og udtage ørestenene.
- Gem HELE torsken (må IKKE renses)
-
- Notér fangst dato, tid og sted samt redskab
Helst GPS koordinater
- Notér fangst dato, tid og sted samt redskab
-
- Kontakt venligst
DTU Aqua på telefon +45 21154253 eller på Email: tabacod@aqua.dtu.dk. For at aftale afhentning af fisk, betaling af præmie etc.
- Kontakt venligst
**140 kr. præmie for torsk med et mærke og 700 kr. for torsk med to mærker. Meld ind her
TABACOD-projektet
Projektet TABACOD ledes af DTU Aqua i Danmark og har desuden deltagere fra Polen, Sverige, og Tyskland. Det har et samlet budget på 27 millioner kroner. Projektet er finansieret af den private svenske fond BalticSea2020, hvis formål det er at fremme en bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer i Østersøen. www.BalticSea2020.org