DTU Aqua i Hirtshals afholder kursus om fiskeopdræt i landbaserede saltvandssystemer for rådgivere og praktikere fra hele Østersøområdet.
Fra den 5. til den 9. oktober 2013 samles 22 udvalgte rådgivere og praktikere fra Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Polen, Tyskland, Sverige og Finland hos DTU Aqua i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals for at lære om bæredygtig fiskeproduktion.
Fokus er på den danske knowhow om opdræt i landbaserede saltvandsanlæg, som er miljøskånsomme, fordi effektiv vandrensning tillader genanvendelse af vandet.
“Dansk akvakulturforskning og -produktion er i front med udvikling af grøn teknologi og minimal miljøpåvirkning. Det er den teknologi, som vi nu samarbejder om at overføre til de baltiske lande, så de selv bliver i stand til at producere fisk til de indenlandske markeder. Det skaber arbejdspladser og udvikling i udkantsområder og reducerer behovet for import af fiskeprodukter,” fortæller seniorrådgiver Alfred Jokumsen, DTU Aqua, som er projektleder for samarbejdet, som er led i et EU-projekt med 14 partnere i Østersøregionen.
grøn teknologi og minimal miljøpåvirkning
Kurset arrangeres af seniorrådgiver Alfred Jokumsen og forsker Lars-Flemming Pedersen, begge DTU Aqua. Lars-Flemming Pedersen siger: “Dansk recirkulationsteknologi er langt fremme og danske udstyrs- og anlægsproducenter har med rette et rigtigt godt renommé i udlandet.”
DTU Aqua også udbyder af verdens eneste kandidatuddannelse i akvakultur, der er fokuseret på recirkulationsteknologi.