Miljøministeriet er blevet beskyldt for at tillade miljøskadelig udledning fra virksomheder, herunder Cheminova, i strid med EU-lovgivning, rapporterer DR Nyhederne.
Ifølge DR har ministeriet prioriteret erhvervshensyn over miljøhensyn og har dermed handlet imod loven.
Ellen Margrethe Basse, professor emerita ved Aarhus Universitet og ekspert i miljøret, udtaler til DR, at ministeriet bevidst har ignoreret EU-lovgivningen for at tillade virksomheder som Cheminova, der producerer pesticider, at udlede skadelige stoffer til allerede forurenede havområder.
Ministeriet blev advaret om dette af sine egne embedsmænd allerede tilbage i 2019, men har ikke kommenteret på sagen over for DR. Flere oppositionspolitikere kræver nu svar fra miljøminister Magnus Heunicke (S).
Cheminova, som er i centrum for sagen, er også kendt for at stå bag én af landets ti generationsforureninger ved Høfde 42 ved Harboøre Tange ud til Vesterhavet. Området blev forurenet i 1950’erne og 1960’erne af Cheminova og staten, og oprensningen forventes at koste mindst 728 millioner kroner.
Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 50’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.
Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder 7 tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der bl.a. har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.
Kilde: Region Midtjylland
Entreprenørvirksomheden Arkil er blevet tildelt opgaven med oprensningen, efter at Region Midtjylland har udskudt arbejdet på grund af budgetproblemer.