Den globale fødevareforsyning står over for store udfordringer, med svingende og ujævn fødevarefordeling samt overernæring og underernæring, men også med de globale klimaforandringer er verden udfordret.
Med en voksende befolkning og en stigende efterspørgsel efter fødevarer, har fiskeriet og akvakultur en uhyrer vigtig rolle at spille i forhold til at sikre bæredygtig forsyning af fødevarer til forbrugere over hele verden.
Tirsdag den 25. april blev det nye »White Paper Seafood – Denmark is a leading hub for sustainable production and Innovation within fisheries and aquaculture«, lanceret på verdens største fiskemesse Seafood Expo Global & Seafood Processing Global 2023.
Lau Kjeld Andersen, der er Danmarks generalkonsul i Barcelona, vil sammen med repræsentanter fra den danske fiskeri-, akvakultur- og forarbejdningsindustri deltage ved lanceringen i Barcelona i Spanien.
Det nye »White Paper« dykker ned i bæredygtige løsninger og innovative teknologier inden for fiskeri-, akvakultur- og forarbejdning. Ressource-effektivitet, fødevaresikkerhed og kvalitet er nogle af de centrale temaer i det nye »White Paper« fra Food Nation, der giver konkrete eksempler på samarbejde, videndeling og innovation på tværs af hele værdikæden.
Danmarks tradition for samarbejde er en central del af successen
Kongeriget Danmark er omgivet af hav og fiskeri har derfor traditionelt set altid været en del af fiskeri-kulturen. Den danske fiskeri-sektor har siden vokset sig til at blive en centralt udgangspunkt for fiskeri, akvakultur og forarbejdning – for ikke at tale om handel med fisk og skaldyr i partnerskab med Grønland og Færøerne. I tæt samarbejde og videndeling gennem hele værdikæden og på tværs af grænser har været en væsentlig årsag til succes.
Med den stigende vækst i befolkning på kloden, følger en voksende efterspørgsel efter protein. Fisk og skaldyr er en fantastisk kilde til protein der produceres med lav klimapåvirkning og de indeholder samtidig vigtige vitaminer og mineraler. Derfor kan fiskeri og akvakultur yde et væsentligt bidrag til en bæredygtig global fødevare-forsyning.
FN’s bæredygtigheds-mål (SDG’er) er en rettesnor for dansk fødevareproduktion og på tværs af forskningsinstitutioner, myndigheder og private investorer, udvikles innovative produkter og løsninger med fokus på de internationale udfordringer.
Den globale fødevareforsyning kræver innovative løsninger
Behovet for at beskytte miljøet – både i vandet og på land – er en vigtig drivkraft for innovation. Dansk fiskeri har reduceret deres CO2 aftryk med mere end 60% siden 1990 og er nu på vej mod målet om fuld CO2-neutralitet i 2050. »Danmarks fiskeri- og akvakultur sektor er kendt for at drive fiske- og skaldyrsproduktionen i en bæredygtig retning. Fiskeri-, akvakultur-, forarbejdningssektoren, dansk teknologi og knowhow fortsætter med at sænke CO2 emissioner og øge effektiviteten, uden at gå på kompromis med fødevarekvalitet og sikkerhed,« siger Jacob Jensen, der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i Danmark.
Stor erfaring indenfor innovative og bæredygtige løsninger
Det nye »White Paper« giver et overblik over den danske fiskeri-, akvakultur- og forarbejdningssektor og de løsninger, der vil spille en vigtig rolle for at sikre en pålidelig og bæredygtig fødevareproduktion.