Et i forvejen vingeskudt torskefiskeri i Vestlige Østersø i 2020 med en kvote på bare 1746 tons, sætter den biologiske rådgivning nu en endelig slutdato på fiskeriet her, med en kvote-anbefaling på blot 141 tons torsk næste år, der iøvrigt kun er en bifangst-kvote, syntes fiskeriet at være en saga blot.
Denne marginalt ringe bifangstkvote, der samlet gælder for fiskerne på Bornholm, Sjælland, Lolland-Falster, Fyn samt Langeland og Sønderjylland, gør det praktisk talt umuligt at fiske med trawl og med garn i Vestlige Østersø. For det er næsten fysisk umuligt at fange andre arter uden samtidig at overskride bifangstkvoten på torsk.
Det har fået formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen til overfor pressen at sige, »det er en grotesk situation, for det vil gøre det meget svært at fortsætte fiskeriet efter de andre arter, som ovenikøbet har det godt. Der vil altid være en bifangst af torsk, som der er meget svært at styre mængden af,« påpeger han.
Danmarks fiskeriminister virker nærmest pessimistisk, da han bliver spurgt om, hvorledes udsigten er til at forhandle en større torskekvote hjem til den Vestlige Østersø. En forhandling der går igang når han den 11. oktober mødes med EU’s øvrige fiskeriministre. Men som Rasmus Prehn (S) opgivende siger, »Det ser desværre tungt ud, men jeg er også nødt til at sige til fiskerne, at vi har en bunden opgave med at passe på de arter, der er. Det går ikke at blive ved. Der skal fiskes markant mindre, og det vil også betyde færre fiskere,« siger han.
Det er nemt af være socialdemokratisk fiskeriminister
For helt uden risiko for en kæmpemæssig vælgerflugt, pga. en upopulær beslutning som kvotenedskæringer, kan fiskeriminister Rasmus Prehn (S), nu istedet tage til EU’s ministerrådsmøde, mandag den 11. oktober og læne sig mageligt tilbage i stolen og lade EU-kommissionen køre forslaget igennem med en reduktion på 92 procent af sidste års torskekvote for vestlige Østersø.
Vælgermæssigt betyder det måske kun nogle enkelte tabte fiske-stemmer, modsat den goodwill der strømmer ham imøde fra »et kor af grønne veganere« i det venstreorienterede København, der med flere hundredetusinde stemmer, gerne ser både dansk fiskeri og dansk landbrug nedlagt. En bevægelse der leder os mod en langt grønnere, og mere medfølende og ansvarlig verden, som de siger, men som istedet ender med at flytte en ansvarlig og bæredygtig produktion i landbrug og fiskeri, ud af landet og hen til lande hvor man ikke har samme snævre regelsamfund, at bevæge sig i og hvor bæredygtighed og naturskånsom produktion, istedet afløses af kolde kontanter efter en iskold kalkule.
Men hvorfor kommer fiskeriministeren ikke ind i kampen og tager fat på problemerne og får dem løst. Fred dog torsken helt i Østersøen, så fiskerne med loven i hånden nænsomt kan gen-udsætte de torsk de fanger. Det er ikke alle torsk der vil overleve dette, men hellere dette end slet ingen. Så kan man fiske videre på de fiskearter, som har det godt i Østersøen, uden risiko for at overskride en eventuelt bifangstkvote, der potientielt kunne stoppe al fiskeri i Østersøen.
Lad fiskerne istedet fiske efter alle de arter, som har det godt, rødspætter, tunger, pighvar og skrubber. På den måde holdes fiskeriet igang og man bevarer arbejdspladser på land, til glæde og gavn. Dermed sikre man også en produktion af bæredygtige fødevarer med et meget lavt Co2 aftryk.
Kig samtidig på de dårlige miljøforhold, som hersker i og omkring Østersøen. En forbedring her, ville give langt flere og større fisk til gavn for fiskerierhvervet og beskæftigelsen i havnebyerne rundt Østersøen. Men indsatsen skal koordineres med de øvrige lande rundt Østersøen-kysterne. Ellers har det ingen effekt.
Ligeledes kunne Rasmus Prehn (S) gøre noget ved det stadigt stigende problem med sæler og skarv, der dagligt fylder maverne med småfisk og yngel. Småfisk der senere kunne vokse sig til store konsumfisk, der kunne landes på danskernes middagsborde, til glæde og gavn for alle og ikke kun de forslugne sæler og skarv. Færre sæler ville også minimerer mængden af sælorm, som over tid udmarver torsken – der er ingen store torsk tilbage i Østersøen længere.
Kom ind i kampen – der er nok at tage fat på hr. minister