Det er ikke kun nutidens mennesker, der er blevet ramt af parasitter fra rå fisk. Parasitter der har givet ubehageligheder som, kvalme og opkast samt diarré og mavesmerter, var også kendt af datidens vikinger.
Rå fisk, fik vikingerne til at skide ormeparasitter, viser et nyt studie fra danske forskere, der har undersøgt datidens latriner (toileter) for afføring og lagt det under mikroskop samt med en nyskabelse indenfor DNA forskningen, den såkaldte »Shotgun-sekventering«, har man kunne aflæse generne i prøverne, selvom DNA materialet er meget nedbrudt, og fundet vigtige oplysninger om datidens mennesker og deres levevis.
Metoden har givet vigtige oplysninger om hvorledes, i dette tilfælde Vikingerne, tilberedte deres mad. Konsekvensen af en dårlige tilberedning og elendige hygiejne var ofte, at flere vikinger i lettere grad af inficeret af parasitter, men kunne i de lidt svære tilfælde også få den »brede bændelorm« fra fisk, som gav sig udslag i blodmangel og i værste fald andre livstruende symptomer.
Dengang som nu gælder det, at koge eller stege kødet ordentligt, så man ikke bliver inficeret af parasitter eller orm. Derfor tyder fundne på, at vikingerne har spist rå fisk der var dårligt tilberedt.
Du kan læse hele artiklen fra Videnskab.dk her