Nederst i artiklen fra Danmarks Fiskeriforening PO, kan du læse hele rapporten fra »Business Consult International« om »Fiskestop og Kvotenedsættelser, samt konsekvenser for berørte fiskere og havne«.
Læs DFPO`s kommentar herunder:
EU’s fiskeriaftale i 2016 sætter fiskeriet omkring Fyn og langs den sønderjyske vestkyst under stort pres – ny rapport viser, at erhvervsfiskeriet risikerer at måtte stoppe flere steder
Erhvervsfiskeriet omkring Fyn og langs østkysten af Sønderjylland er i alvorlig fare for helt at forsvinde i løbet af 2016. Hovedårsagen er den fiskeriaftale, som Ministerrådet i EU indgik for 2016 – det viser en rapport, som Bælternes Fiskeriforening har fået lavet af et eksternt konsulentfirma.
Rapporten konkluderer således, at fiskeribegrænsningerne i fiskeriaftalen for den vestlige del af Østersøen – en 20 procent lavere torskekvote sammenlignet med 2015 og en udvidet lukkeperiode fra midten af februar til udgangen af marts – vil føre til et endegyldigt stop for erhvervsfiskeri i Faaborg-Ærø området samt fra havnen i Spodsbjerg på Langeland.
Derudover vil de vedtagne fiskeribegrænsninger skubbe til en allerede igangværende reduktion af det nuværende erhvervsfiskeri fra Kerteminde på Nordfyn og Bagenkop på Langeland. Samtidig er det vurderingen i rapporten, at fiskerne, der i dag er aktive fra de nævnte havne, formentlig vil stoppe helt eller delvist med at være aktive erhvervsfiskere. De vil med andre ord forlade erhvervet.
Det bliver også konkluderet, at de omfattende begrænsninger for fiskerne vil føre til, at mange af de nuværende fiskerihavne i området enten vil afvikle de nødvendige servicefaciliteter for erhvervsfiskeriet eller være tvunget til at reducere væsentligt i udbuddet af servicefaciliteter. Dermed bliver erhvervsfiskeriet fanget i en ond cirkel, der på længere sigt gør det umuligt for fiskerne at bevare muligheden for at lande og afsætte deres fisk i hjemhavnene.
Sådan ser det ud i havnene
Havnene i Faaborg-området kan se frem til at få et negativt driftsbudget, når lukkeperioden bliver indført fra den 15. februar til og med den 31. marts. Det er forventningen, at det tillige vil føre ”til ophør af den transportforretning, der transporterer fisken til Hvide Sande, samt lukke den kombinerede fiskesalgs- og isværksforening”.
I Spodsbjerg på Langeland vurderer rapporten, at man allerede har nået eller endda overskredet ”den kritiske masse for eksistensgrundlaget”. Fiskerne afregner allerede nu ” et forhøjet beløb for de faste udgifter til is og kølerum”, og den udvidede lukkeperiode ”vil stoppe initiativet med direkte salg fra butik på havnen som en konsekvens af, at der ikke kan garanteres kontinuerlige leveringer til kunderne”.
I Bagenkop på Langeland vil lukkeperioden betyde, at havnen mister 80.000 kroner til driften fra manglende betalinger for landinger. Det er dog endnu mere problematisk, at virksomheden, der driver isværk, kølerum og fælles transport til auktionen i Hvide Sande, står til at miste 640.000 kroner, fremgår det af rapporten, der forudser periodevis lukning af faciliteterne – fx under lukkeperioden i foråret eller henover sommeren.
For Kerteminde gælder det, at isværket – der delvist ejes af fiskeriforeningen – allerede igennem nogle år har kørt med et underskud på mellem 40.000 og 50.000 kroner. Det vurderes, at underskuddet nu vil vokse til omkring 70.000 kroner om året som følge af den udvidede lukkeperiode. Det vurderes, at man måske vil sløjfe kølerummet under lukkeperioden og opstille en kølecontainer, der bedre svarer til den lavere landingsmængde i perioden.
Læs rapporten: Fiskestop og kvotenedsættelser – rapport Bælternes Fiskeriforening december 2015.