Svend-Erik Andersen der er formand for Danmarks fiskeriforening DfPO har i denne uge valgt at sige tak til den afgående fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen og velkommen til den nye, Mads Fuglede.
Formanden skriver blandt andet i Fiskeritidende.dk følgende:
Det er hævet over enhver tvivl, at det er nyttigt med nogle gode samarbejdspartnere på Christiansborg. Og i denne uge har en af de fiskeriordførere, der virkelig har gjort en forskel for fiskeriet, givet stafetten videre. Jeg taler selvfølgelig om Torsten Schack Pedersen, der siden 2019 har været fiskeriordfører for Venstre, og som nu skal varetage den vigtige post som Venstres politiske ordfører.
Torsten fortjener stor ros og anerkendelse for sit arbejde. Og herfra skal der lyde en kæmpe tak for indsatsen og samarbejdet. En indsats, som har gjort en positiv forskel for fiskeriet og for landdistrikterne i Danmark, uanset om det har handlet om havplan, CO2-afgifter, trawlforbud eller kompensation for Brexit.
Velkommen til Mads Fuglede
Heldigvis giver Torsten Schack Pedersen posten som fiskeriordfører videre til Mads Fuglede, der gennem de seneste år har engageret sig i fiskeriet, og markeret sig positivt. Samtidig er Fuglede både bosat og opstillet i Vestjylland, og han har dermed en god forståelse for fiskeriets betydning i Vandkantsdanmark.
Derfor skal der også lyde et stort velkommen til Mads Fuglede. Jeg er sikker på, vi får et godt samarbejde, og jeg ser frem til en god dialog om fiskeriets udviklingsmuligheder og vi går uden tvivl en spændende tid i møde, hvor der bliver rigeligt at tage fat på.
Fiskerikommissionen
Et af Torsten Schack Pedersens mest markante resultater er, at han også fik nedsat en Fiskerikommission, som barsler inden for den næste måned. I fiskeriet ser vi frem til at se anbefalingerne, og vi håber, de kan give et rygstød til fiskeriet. Det vil vi i hvert fald kæmpe for. Vi ser meget frem til en god dialog og et tæt samarbejde om, hvordan vi kan sikre, at Fiskerikommissionens arbejde kan gøre fiskeriet endnu mere bæredygtigt økonomisk, miljømæssigt og socialt.
Samtidig er det næppe gået nogens næse forbi, at det massive iltsvind i de indre danske farvande har fyldt meget i medierne den seneste tid. Med finansloven blev der afsat flere hundrede millioner til en akutpakke for havmiljøet. Det er meget positivt, og vi er klar til dialog og samarbejde om, hvordan pakken kan skrues sammen, så den både forbedrer havmiljøet og styrker grundlaget for fiskeriet.
Fiskeriforhandlinger i EU
Det er ikke kun på den nationale scene, der er varme emner at kaste sig over. I disse uger og frem til jul skal fiskerimulighederne i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat forhandles på plads i EU og i forhandlingerne mellem EU, Storbritannien og Norge. Og det er et af de områder, der skaber flest problemer i fiskeriet lige nu.
For efter Brexit er EU’s forhandlingsposition svækket betydeligt. Og det volder problemer i forholdet til Norge. Det er i sig selv et stort problem, når fiskekvoterne skal fastsættes. I tillæg hertil har Norge meddelt, at de vil kræve tilmelding ved grænsepassage fra EU til norsk område i Skagerrak. Det forhindrer fiskeri over grænsen og er et brud på det gode samarbejde om fiskeriet i Skagerrak, der har fungeret godt i generationer. Det kommer – stik imod de mange politiske ønsker om at forenkle hverdagen for fiskerne – til at udgøre et betydeligt benspænd. Det skal Danmark gøre alt for at finde en god og pragmatisk løsning på, så fiskerne kan fortsætte det traditionelle fiskeri i Skagerrak, hvor der alene af danske fiskere er over 3000 grænsepassager om året.
For der er et stort potentiale for fiskeriet i Nordsøen og Skagerrak. For modsat fortællingen i de indre farvande, så er langt de fleste fiskebestande i vækst i Nordsøen og Skagerrak. Det er rigtig positivt. For der er plads til at øge fiskeriet, uden at man går på kompromis med bæredygtigheden i fiskeriet. Og det er en positiv udvikling, men det kræver, at Norge samarbejder.