På Altingets debatsider har der de seneste uger floreret flere indlæg omkring erhvervsfiskeriets og især trawlfiskeriets påstående negative indflydelse på det danske havmiljø. En debat som nu får faglig kvalificeret deltagelse af Danmarks Fiskeriforening DFPOs biolog Henrik S. Lund.
Som svar på Alexander Holm påstand om, at et trawlforbud giver flere fisk i havet – er svaret helt klart – NEJ et trawlforbud giver ikke flere fisk..
Det er som DFPOs biolog ganske rigtig påpeger, så er det ikke trawlfiskeriet der er den store synder, når det kommer til fiskebestande og havmiljø. Fiskebestanden bliver påvirket af andre faktorer og samtidig er trawlfiskeriet en forudsætning for, at vi kan brødføde en stigende verdensbefolkning, skriver biologen Henrik S. Lund i sit svar til Alexander Holms debatindlæg. (Holms debatindlæg kan læses her)
Henrik S. Lund kritiserer Holms forslag om et trawlforbud, da det ifølge ham er urealistisk at fiske uden at påvirke havmiljøet.
Desuden påpeger Lund, at forskning fra DTU Aqua viser, at et totalt trawlforbud ikke nødvendigvis fører til en vækst i fiskebestandene.
Lund argumenterer for, at det vigtigste for fiskebestandenes trivsel er størrelsen på fiskekvoterne, ikke hvordan fiskene fanges. Han fremhæver desuden, at EU’s fiskeriforvaltning har haft en positiv indvirkning på fiskebestandene i Nordsøen og Skagerrak siden 2000.
Selvom biologen fra DFPO er åben for at undersøge effekten af trawlforbud i visse områder, mener han, at trawlfiskeriet er nødvendigt for at sikre sunde fødevarer til en voksende befolkning. Han advarer mod at dæmonisere trawlfiskeriet og understreger behovet for en nuanceret tilgang til problemet med fiskebestandene og havmiljøet.