Det måtte have været som at få en våd karklud i hovedet for EU landende, da man under de endelige og langvarige skilsmisse-forhandlinger med Storbritannien, har erfaret at briterne alligevel havde overskud til at liste ud af bagdøren og forhandle en fiskeriaftale igennem med Norge.
Denne aftale »Fisheries Framework Agreement« træder i kraft den 1. janaur 2021 og er således den første aftale, som Storbritannien har indgået, som en uafhængig kystnation uden for EU, i mere end 47 år. Det er historisk. Det er meningen at aftalen genforhandles en gang hvert år, hvor adgangen til landenes fiske-zoner og bytte af fiskekvoter, foregår.
I selve aftalen »Fisheries Framework Agreement«, der er en midlertidige handelsaftale mellem Norge og Storbritannien, offentliggøres det i IntraFish.no., at tolden på fisk og skaldyr fortsætte på det nuværende niveau, og markeds-adgangen ligeledes forbliver uændret for vigtige fiskearter såsom laks, hvidfisk og pelagisk fisk.
For Norge er Storbritannien det femte vigtigste eksportmarked for fisk og skaldyr. Det er derfor vigtigt for den norske fisk- og skaldyrsindustri, at man hurtigt kunne finde en overgangsordning. »Den nemmeste måde at aftale en overgangsordning på, er at fortsætte den nuværende,« siger en tilfreds norsk fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) til IntraFish.no og han regner med at tilfredsheden er gengældt hos briterne.
Så sent som i sidste uge, var den norske fiskeriminister ude med nyheden om, at en overgangsaftale mellem Norge og Storbritannien nu var på plads og at den kunne startes op allerede den 1. janaur 2021, når briterne endegyldigt havde forladt EU. Det er meningen, at den midlertidige aftale, nogle måneder senere, skal afløses af en ny frihandelsaftale.
Det norske Fiskeriministerium skriver ligeledes i en pressemeddelelse, at udgangspunktet for drøftelserne om overgangsordningen fra 1. januar 2021 er sket på grundlag af vareaftalen fra 2019, den såkaldte »No Deal Aftale«. For fisk og skaldyr skulle denne aftale netop sikre fortsættelsen af Norges toldpræferencer gennem EØS-aftalen og de toldfrie importkvoter. Hvilket samlet betyder, at der vil være uændret markedsadgang for hvidfisk, rejer, laks og pelagisk fisk.
Ministeriet har sendt følgende oversigt over de største produktgrupper med fisk og skaldyrsprodukter, der eksporteres fra Norge til Storbritannien.