MSC (Marine Stewardship Council] er den første globale certificering af fisk og skaldyr der opnår anerkendelse fra GSSI (Global Sustainable Seafood Initiative)
GSSI er et initiativ oprettet for at gennemgå forskellige certificeringer af fisk og skaldyr, for at sikre forbrugernes tillid til certificeret fisk og skaldyr.
GSSIs anerkendelse af MSC bekræfter at MSC programmet opfylder internationale krav for troværdighed og stringens.
GSSIs benchmark er baseret på FNs Fødevare – og Landbrugsorganisations (FAOs) retningslinjer for miljømærkning af fisk – og skaldyrsprodukter og indebærer internationale indikatorer for governance, operativ ledelse, sporbarhed i værdikæden og revision af tredjepartscertificeringer. Den er udviklet i samarbejde med miljøorganisationer, globale virksomheder, uvildige eksperter, statslige og mellemstatslige organisationer. Anerkendelsen af MSC imod denne benchmark krævede en gennemgribende granskning af MSCs virke og indebar omfattende samråd med forskellige parter.
MSC programmet opfylder alle de grundlæggende dele af GSSIs benchmark, foruden yderligere 63 tillæg som omfatter spørgsmål om dybhavsfiskeri, sårbare marine økosystemer og dataindsamling for at kunne demonstrere sin påvirkning. MSC er den første internationale bæredygtighedsstandard for fiskeri som får anerkendelse af GSSI.
Yderligere bekræftelse af troværdighed
Foruden at opfylde GSSIs benchmark, så er MSC det eneste certificeringsprogram for vildtfanget fisk som er fuldt kvalificeret medlem af ISEAL (International Social and Environmental Accreditation and Labelling Alliance), noget som kræver overensstemmelse med høje krav for standardsættelse, troværdighed og granskning af egne resultater.
MSC udfører også regelmæssige granskninger og samråd om sine egne processer og byder synspunkter fra interessenter velkommen, herunder dem fra MSCs Stakeholder Council og den Tekniske Rådgivende Komite. Disse grupper repræsenterer et bredt udsnit af fiskeriindustrien, miljøorganisationer og det forskerverdenen.