En undersøgelse udarbejdet af »De Forenede Nationers konference om handel og udvikling« (UNCTAD), giver en første global kortlægning af de vigtigste udfordringer og muligheder ved energiomstillingen for fiskerfartøjer, især for udviklingslandene.
Man undersøger grænsefladen mellem klimaændringer, CO2-emissioner og fiskerflåder ved at analysere emissionsdata og hav- og fiskeriforpligtelser under Paris-aftalen.
Undersøgelsen fremhæver, at EU’s fiskerflådes samlede drivhusgasemissioner faldt med 52 procent mellem 1990 og 2021, fra 8,9 til 4,3 millioner tons CO2e (ækvivalent).
Europêche, der repræsenterer 45.000 fiskefartøjer og 80.000 fiskere fra 16 medlemsorganisationer fra 10 forskellige europæiske lande, hilser den positive tendens velkommen og understreger fiskerisektorens vigtige rolle i kampen mod klimaændringer, samtidig med at den producerer fisk og skaldyr med et meget lavt CO2e/kg.
Det er altså rimelig sikkert at sige, alt mens fiskeriet hjælper klimaet, så skal man huske at fisk og skaldyr også hører til i den pæne ende af klimabelastnings-skalaen. Det gælder både de vildtfangede og de opdrættede fisk og skaldyr.