For over to år siden, stemte over 30 millioner stemmeberettigede briter Storbritannien ud af EU. Med en »Leave or stay« afstemning torsdag den 23. juni 2016, blev fordelingen følgende, at 51,9 procent (17,4 mio vælgere) sagde leave og altså nej til fortsat medlemsskab af EU, hvorimod 48,1 procent (16,1 mio vælgere) ønskede at blive i EU samarbejdet.
Briterne vovede sig dermed ud på en ensom og farefuld færd, ingen tidligere havde vovet. Med artikel 50 i hånden, en aftale underskrevet af samtlige EU´s medlemsstater ved Lisabon-traktaten i 2009, indeholdende 5 meget specifikke paragraffer, der giver hver af parterne, Storbritannien og EU, to år til at nå til enighed om exit-plan.
De fem paragrafer ser således ud:
-
Enhver medlemsstat kan beslutte at trække sig tilbage fra Unionen i overensstemmelse med sine egne forfatningsmæssige krav.
-
En medlemsstat, der beslutter at trække sig tilbage, underretter Det Europæiske Råd om sin hensigt. I lyset af retningslinjerne fra Det Europæiske Råd forhandlinger Unionen og indgår en aftale med denne stat, der fastlægger ordningen for dens tilbagetrækning under hensyntagen til rammerne for dets fremtidige forhold til Unionen. Denne aftale skal forhandles i overensstemmelse med artikel 218, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal på Unionens vegne efter at have opnået samtykke fra Europa-Parlamentet.
-
Traktaterne ophører med at gælde for den pågældende stat fra datoen for ikrafttrædelsesaftalens ikrafttræden eller i mangel heraf to år efter meddelelsen i stk. 2, medmindre Det Europæiske Råd i samråd med medlemmet Berørte stat beslutter enstemmigt at forlænge denne periode.
-
Med henblik på stk. 2 og 3 deltager medlemmet af Det Europæiske Råd eller Rådet, der repræsenterer den tilbagetagende medlemsstat, ikke i drøftelserne i Det Europæiske Råd eller Rådet eller i afgørelser vedrørende det.Et kvalificeret flertal defineres i overensstemmelse med artikel 238, stk. 3, litra b), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.
-
Hvis en stat, der har trukket sig tilbage fra Unionen, anmodes om at genforene, er dens anmodning underlagt proceduren i artikel 49.
Påfaldende var det på afstemningsdage, at Skotland med shetlandsøerne og orkneyørene stemte for, med et flertal på 62,0 procent mod 38,0 procent, der tydeliggjorde, at man ønskede at blive i EU. Ligeledes valgte Nordirland også at blive i EU med 55,8 procent mod modstandernes 44,2 procent.
I disse dage indledes de sidste forsøg fra Theresa Mays side, at forhandle en Brexit-aftale igennem med EU-medlemslandene.
Forhandlingerne står lige nu som nedenfor beskrevet:
- Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker siger, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i Brexit-forhandlingerne. Så en aftale skulle være indenfor rækkevide.
- Theresa May forsikre i disse dage om, at Brexit-aftalen sikre »ingen hård grænsedragning« mellem Irland og Nordirland. Håbet her er ligeledes lysegrønt.
- Regningen for Storbritanniens anslåede skilsmisse ligger antageligt mellem £ 35 mia. og £ 39 mia.
- Statsministre roser alle PM’s »bemærkelsesværdige« præstation
- Derimod mener UKIPs Nigel Farage, at det er ydmygende for Theresa May.
- Og på negativ siden, mener labour-lederen Jeremy Corbyn at der endnu ikke har været noget ægte gennembrud i forhandlingerne.
- Hvorimod EU-forhandler Michel Barnier kalder det et »vendepunkt« i forhandlingerne, men advarer desuden om hårdt arbejde fremadrettet, til den endelige aftale foreligger.
Masser af positive tanker og ros til Theresa May fra de europæiske ledere, som alle er interesserede i en Theresa May Brexit, istedet for Boris Johnsons mere uforsonlige linje, der kun forlanger et »Clean Cut« til EU.
Kilde: BBC FiskerForum.dk