Denne gang drejer det sig om Co2-fangst og lagring i Nordsøen. »En lagring af CO2 der har et stort potentiale for Danmark,« siger Klimaminister Dan Jørgensen (S), der igen vender det blinde øje til fiskeriet. For det er vigtigere for regeringen at nå deres 70 procents reduktion i Co2 udledningerne 2030, end det er at tage hensyn til et erhverv, der i forvejen ligger ned.
Istedet har Regeringen stirret sig blinde på, at man med Klima-ministerens forslag kan give plads til at lagre mellem 12 og 22 mia. tons CO2 i den danske undergrund. Igen en aktivitet i Nordsøen der gør fiske-pladsen mindre og mere trang for de danske fiskere, der endnu holder skruen i vandet.
Fiskere der i dag kæmper med alt fra Havvindmølleparker og energi-øer til habitats-områder, natura 2000 samt områder reserveret til råstofindvinding og klappeområder. Dertil kommer de grønnes – Danmarks Naturfredningsforening – der ønsker yderligere 10 procents fredning af hele det danske havområde, som i forvejen har trængsel af inden- og udenlandske fartøjer. Trængsel der på grund af Brexit og en elendig Norsk fiskeriaftale, nu får fartøjerne til at stimle sammen i de danske farvande, for at få lidt rentabilitet i det efterhånden hensynende fiskeri. Et fiskeri der også må slås med ringe og uforståelige kvoter på fiskene samt myndighedernes automatiske bødeudskrivninger på kommafejl og glemte afkrydsninger i fiskeriets bureaukratiske og uoverskuelige regelsump. Om med udsigten til en langt mindre kompensation for Brexit end lovet -Forstå hvem der kan det – det kan da næsten ikke blive værre for et af Danmarks gennem tiderne store eksporterhverv.
Men alt mens dette før så lukrative erhverv, nu nærmest ligger nødlidende tilbage, så kommer man igen fra Regeringens side, med ovenikøbet tidligere fiskeriminister Dan jørgensen (S) og nuværende klimaminister, at lægge fiskeriet endnu flere hindringer i vejen. Som om der ikke i forvejen var rigeligt at tage af. Med en analyse fra De Nationale Geologiske Undersøgelser (GEUS) der har regnet ud, at det vil svarer til at imellem 400 og 700 gange Danmarks årlige Co2-udledninger, kan gemmes væk under havbunden i Nordsøen.
Regeringen er så langt, at man har indkaldt partierne til forhandlinger om CO2-fangst og lagring. Disse forhandlinger starter i dag, hvor partierne i første omgang skal forhandle rammerne for Co2-lagring på plads.
Regeringen har forud for forhandlingerne fremlagt sit udspil til lagring af Co2 i Danmark, hvor disse vil blive forhandlet på plads efter sommerferien, hvorefter de øvrige dele af strategien vil blive præsenteret og forhandlet.
Selv skriver Klimaministeriet på deres side, at Danmark allerede er godt i gang med at reducere udledningerne af CO2 frem mod 2030. Men for at komme helt i mål med 70 procentsmålet, er der behov for at adressere de udledninger, der er svære eller umulige at reducere. Derfor indkalder regeringen nu til forhandlinger om en strategi for fangst og lagring af CO2 i undergrunden med fokus på lagring.
»Vi skal reducere CO2-udledningerne mest muligt. Det skal vi gøre med kendte løsninger som mere vedvarende energi og bedre energieffektivitet. Men der er også behov for at tænke nyt og bruge nye metoder, hvis vi skal i mål. Mange steder vil det være meget svært eller umuligt helt at reducere udledningerne af CO2. Her skal vi sikre, at CO2’en ikke ender i atmosfæren, men i stedet indfanges og enten lagres i undergrunden eller nyttiggøres«, siger klimaminister Dan Jørgensen og fortsætter, »der er jo faktisk noget smukt i, at vi nu skifter rolle som land. I mange år har Danmark hevet olie og gas op af undergrunden og dermed været med til at skade klimaet. Sidste år satte vi en slutdato for olieeventyret og stoppede alle fremtidige udbudsrunder. Næste skridt er så nu, at vi begynder at putte noget af CO2’en tilbage i undergrunden«, kommer det fra klimaminister Dan Jørgensen.
Indfrielsen af lagringspotentialet kræver dog, at regulering og rammer er på plads. Det er ikke tilfældet i dag. Regeringens udspil til rammerne for lagring af CO2 indeholder derfor tre overordnede dele.
- Lagring skal ske på en miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.
- Samtidig skal det være muligt at importere og eksportere CO2
- Nye lagringsmuligheder skal grundigt undersøges og modnes. Til denne sidste del foreslår regeringen at afsætte 210 mio. kr.
»Teknologi til lagring af CO2 er en vigtig del af vejen mod et grønnere samfund. Derfor har regeringen også prioriteret teknologien som én af de fire forskningsmissioner i den grønne forskningsstrategi. Hvis vi hurtigt skal have CO2 lagring op at køre i Danmark, er der brug for forskning i, hvordan vi kan lagre CO2 i Danmark. Derfor foreslår regeringen, at vi sætter gang i en kortlægning, der kan fortælle os, hvor i undergrunden, vi bedst opbevarer Co2«, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).