I en kommentar til kystfiskerordningen, påpeger formanden Max Christensen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), som han ser dem, problemerne med indførslen af de omsættelige kvoter.
Max Christensen skriver, »Der er mange der brokker sig i denne tid. De syntes at mene, at det er uretfærdigt, at den beskyttede del af kystfiskerordningen bevilges ekstra fisk for 40 millioner kroner.
Men lad os holde tungen lige munden, og spørger os selv om hvorfor Simon Kollerup (S), Ib Poulsen (DF) og et bredt flertal i Folketinget har lavet den manøvre de har?
Det har de fordi hverken NaturErhversstyrelsen, Erhversfiskerudvalget eller Folketinget siden 2007 har vist rettidigt omhu, og gjort en indsats for at sikre sig at reglerne blev overholdt, sådan at de levede op til de politiske målsætninger i »Aftale om ny regulering«. Nemlig at det erhvervsmæssige kystfiskeri skal udgøre en betydende del af den danske kystfiskerflåde.
Allerede i 2009 råbte det daværende kystfiskerudvalg vagt i gevær, og konkluderede, at kystfiskeriet var under afvikling. Den konklusion førte dog ikke til at hverken DFPO, NaturErhvervsstyrelsen eller daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) løftede en finger for kystfiskeriet.
Før indførslen af Ny Regulering advarede kystfiskerne imod omsættelige kvoter. De frygtede, at det ville fører til »koncentration af kvoterne i en sådan grad, at små og mellemstore både vil blive tvunget ud af fiskeriet«.
Daværende fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) kaldte det dog for »en myte« at de store fartøjer skulle æde de små fartøjer og ødelægge kystfiskeriet. Det blev dog anderledes.
Reglen om man kun måtte sammenlægge fire fartøjer, som parterne bag aftalen ønskede, for at forhindre for stor kvotekoncentration, blev ikke overholdt.
Det var dog hverken erhvervsfiskerudvalget eller NaturErhversstyrelsen, der gjorde Folketinget bekendt med, at intentionerne i reglerne ikke blev overholdt. Det var Jyllands-Posten med deres store artikelserie om kvotekonger.
Artiklerne førte til, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) lavede nye regler og indførte kvotelofter. En DR dokumentar fra 2015 viste dog at heller ikke disse kvotelofter så ud til at blive overholdt. Igen var det altså hverken DFPO eller NaturErhversstyrelsen, der gjorde Christiansborg opmærksom på, at der var noget galt.
Alt imens denne »laden stå til« har syntes at herske, har kystfiskeriet været under afvikling, fordi kvoterne sælges til stadig større og færre fartøjer. Afviklingen har været i fuld gang på trods af at fiskekvoterne for mange farvande stiger.
I FSK er vi rigtig glade for den nye beskyttede kystfiskerordning. Og vi opfordre fiskerne til at melde sig til. Vi mener, at partierne bag aftalen har gjort det helt rigtige, og har vist, at de ikke bare vil tale godt om kystfiskeriet – men rent faktisk gøre noget for at redde det.