Erhvervsfiskere kan nu søge om at deltage i et monitorerings-projekt om bifangst af havpattedyr og havfugle samt dokumentation af sælskader mod tildeling af ekstra kvote.
DTU Aqua har siden 2010 monitereret bifangster af havpattedyr, havfugle og sælskader på fisk i det danske garnfiskeri. Over-vågningen af Kattegat og Nordsøen skal styrkes, og derfor søger DTU Aqua nu flere fartøjer til at deltage i overvågningen.
Dataindsamlingen vil være en fast del af DTU Aquas undersøgelser, og fartøjerne vil derfor have mulighed for at deltage over en længere årrække.
Antallet af fartøjer, der bliver valgt til deltagelse i forsøget, er afhængig af den mængde kvote der er tilgængelig i de områder der kan søges om, og omfanget fartøjerne fisker i de respektive områder.
Projektets formål
Formålet med projektet er at beregne den utilsigtede bifangst af havpattedyr og havfugle i forskellige garnfiskerier i den vestlige Østersø, indre danske farvande, Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. DYU Aqua ønsker desuden at indsamle data om sælskader i disse fiskerier, registrere rokker og hajer og teste eventuel pinger effektivitet. I projektet skal der anvendes elektronisk monitering (CCTV kamera) til dokumentation af garnfartøjernes udøvelse af fiskeriet med henblik på at sikre:
- at alle sæsoner, områder samt de mest anvendte garntyper og fiskerier dækkes
- information om bifangst af havpattedyr, havfugle og sælskader pr. fiskeri/sæson/område i de førnævnte områder
- at effektiviteten af akustiske alarmer (pingere) udnyttes bedst muligt.
Forbedrede fangstmuligheder via tildeling af yderligere kvote
De deltagende fartøjer vil på tidspunktet for indgåelse af aftale om deltagelse i projektet få tildelt ekstra kvote for deres deltagelse. Kvoten beregnes som en tillægsprocentdel af fartøjets egne FKA-kvoter. De årlige mænger, som tildeles fartøjerne, er derfor varierende afhængigt af, hvor stor forsøgskvoten er for det enkelte år og hvor stor fartøjets egen kvote er. Fartøjet kan i de fleste tilfælde selv ønske, hvilken art der ønskes tildelt ekstra kvote i. Den ekstra tildelte kvote er en del af den nationale forsøgskvote og tages derfor ikke fra andre fiskere. Den ekstra kvote vil hvert år blive tildelt af Fiskeristyrelsen.
Krav om elektronisk dokumentation
De deltagende fartøjer skal være indstillet på, at det elektroniske monitererings-system bliver installeret ombord, samt at der monteres en GPS-modtager. Derudover vil der blive monteret to kameraer til at overvåge ophalingen af garnet samt sorteringsbordet. Der vil desuden blive foretaget en kabelføring fra sensorer og kameraer til en computer, som monteres i styrehuset.
Fartøjsførerne skal være indstillet på ved hver fangstrejse, uanset om der sættes eller hales garn, at starte systemet, når fartøjet forlader havn og først slukke systemet, når fartøjet er fortøjret i havn igen.
- Ved bifangst af havfugle, skal fuglen vises til kameraet for at sikre, at fuglen kan artsbestemmes
- Ved sælskader, skal skadede fisk holdes frem foran kameraet, så skaderne kan ses på kameraet.
- Ved anvendelse af pingere, skal disse ligeledes vises frem til kameraet.
- Indsamlede data ejes af den enkelte fartøjsejer og DTU Aqua.
DTU Aqua og ejeren af det deltagende fartøj vil have fuld adgang til alle indsamlede data for det pågældende fartøj. Data vil fra DTU Aqua’s side blive behandlet fortroligt, og ingen andre vil få adgang til rådata uden at det sker efter godkendelse fra den enkelte fartøjsejer.
DTU Aqua registrerer kun havpattedyr, fugle, rokker/hajer og plastik og ikke fiskefangster og discard.
DTU Aqua vil have fuld adgang til at offentliggøre resultater fra projektet og til at anvende indsamlede data til forsknings-formål. Offentliggørelse af data, som kan henføres til enkelt fartøjer, sker kun efter aftale med den pågældende fartøjsejer.
Når observatører fra DTU-Aqua ønsker at deltage i fangstrejser, skal fartøjet og dets besætning samarbejde med observatøren.
Alle udgifter forbundet med installation og vedligehold af systemet afholdes af DTU Aqua.
Krav til deltagende fartøjer
For at komme i betragtning til at deltage i forsøgsfiskeriet er der følgende krav til fartøjet:
- Fiskeriet skal foregå i overensstemmelse med gældende regler og i henhold til alle vilkår, der er anført i tilladelser udstedt af Fiskeristyrelsen.
- Fartøjet skal overholde de aftaler, der indgås med DTU Aqua og Fiskeristyrelsen, herunder krav om at have kamera tændt under hele fiskeriet.
- Fartøjet skal være antageligt.
- Fartøjet skal hovedsageligt fiske med garn.
- Fartøjer, som allerede har installeret kamerasystemer, vil have højest prioritet.
- Fartøjer, som enten fisker i Kattegat, Nordsøen, den vestlige Østersø og omkring Bornholm, vil have højest prioritet.
Sådan ansøger du om at deltage i projektet
For at komme i betragtning til projektet bedes operatøren/fartøjsejeren indsende ansøgningsskema (bilag 2.3) til DTU Aqua, Lotte Kindt-Larsen på lol@aqua.dtu.dk med Fiskeristyrelsen i kopi (forsoegsfiskeri@fiskeristyrelsen.dk) senest den 21. marts 2022. Mailens emnefelt, skal være udfyldt således ”Moniteringsforsøg af havpattedyr og havfugle, fartøj xx”.
Hent ansøgningsskema til at deltage i projektet.
Vær opmærksom på, at der til dette forsøg ikke kan ansøges om en bestemt mængde fisk, da kvoten er baseret på en procentdel af fartøjets initialkvote.
Da der er nogle områder hvor mængden af kvote for nogle arter er meget begrænset, kan der blive lavet tilfældig lodtrækning blandt egnede fartøjer, der søger efter de samme kvoter
Har du spørgsmål til projektet, kan du kontakte Lotte Kindt-Larsen, fra DTU Aqua på lol@aqua.dtu.dk eller telefon 3588 3394