Ved at undersøge og analyseret boreprøver fra den grønlandske kontinentalsokkel, har forskerne fundet sammenhæng mellem et varmere hav omkring Grønland og iskolde vintre over Nordeuropa.
Camilla Andresen fra den Klima- og miljøhistoriske forskningsgruppe ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har sammen med cand. scient. Mette Juncker Hansen netop offentliggjort de nye resultater i det videnskabelige tidsskrift The Holocene.
Målingerne og analysen kan måske bruges til at forudsige, hvordan vejret kommer til at være i den kommende vinter, fortæller en af forskerne bag studiet.
”Det har været særdeles varmt i havet syd for Grønland denne sommer. Hvis sammenhængen mellem varmt vand omkring Grønland og koldt vejr i Europa holder stik, kunne det tyde på, at vi får en kold vinter i år.” fortæller Seniorforsker Camilla Andresen til Videnskab.dk og fortsætter, ”når det er sagt, så er vejret jo resultatet af et temmelig komplekst samspil mellem havstrømme og trykforskelle i atmosfæren. Dette samspil har man endnu ikke det fulde overblik over, så det må selvfølgelig forblive et gæt.”
Seniorforskeren mener at klimaændringerne i Europa kan have en sammenhæng med en svækkelse af vestenvinden som kan give den varmere havstrøm omkring Grønland. I stedet for at tvinge Golfstrømmen østover og blæse varm vinterluft ind over Nordvesteuropa, får vindsystemet i perioder et mere nord-syd gående og buet forløb. Resultatet her gør at den varme golfstrøm føres i større mængder vestover mod Grønland og Labradorhavet. Derved får kold polarluft lettere ved at trænge ned over Nordvesteuropa.
Der er dog stadig flere ubekendte faktorer, så det er nok for tidligt at dømme ”lille istid over Danmark” endnu.
Kilde: The Holocene (Sage Journals) og videnskab.dk
FiskerForum.com