Der er milliardbeløb på spil for danske fiskere samt den danske fiskeindustri, når slutspillet om briternes endelige afsked fra EU, bliver drøftet af EU’s stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag. På deres to dage lange topmøde, er emnet om Storbritannien og EU’s handelsaftale og aftale om fiskeriet øverst på dagsordnen.
Her 77 dage før den endelige afsked med briterne i EU sammenhæng, er der endnu ikke kommet en aftale på plads, og udsigten til »et sidste øjebliks-brexit-redning« syntes længere væk end nogensinde tidligere.
Skal dansk fiskeri indstille sig på et ’No-deal’ scenarie, så bliver det dyrt, for en fiskeriaftale er helt essentiel for Danmark. Danske fiskere fanger omkring 40 procent af deres fisk i britisk farvand og dermed er der rigtig store beløb på spil i branchen. Tab af arbejdspladser og beskæftigelse i fiskerihavnene samt ikke mindst store tab af eksportkroner vægter tungt.
Alvoren i forhandlingerne satte fiskeriminister Mogens Jensen (S) ord på overfor TV2 Nord for nyligt, da han sagde, »Det er mange arbejdspladser, der er tale om, det er en vigtig industri for Danmark, og derfor er vi også optagede af, at få en så god aftale som muligt«
Men netop fiskeriet i britisk farvand er én af de tre store knaster, som i øjeblikket blokerer for en aftale og forhandlingerne bliver da også fulgt meget tæt af alle i fiskeriet.
De tre afgørende områder
Tre afgørende »knaster« står stadigvæk i vejen for en handelsaftale.
- Fiskeri: EU vil have samme adgang til britisk farvand som på nuværende tidspunkt. Briterne ønsker derimod, at kvoter skal forhandles fra år til år.
- Ens konkurrencevilkår: At britiske virksomheder fortsat lever op til EU-standarder, når det eksempelvis handler om miljø, arbejdsvilkår og statsstøtte.
- Tvistafgørelser: Hvem skal i sidste ende have det afgørende ord, når det kommer til uenigheder. Er det fortsat EU-domstolen?
Dagens EU-topmøde skulle have været deadline for at nå en aftale med Storbritannien. Men med endnu en »sidste frist« på de næsten trivielt lange Brexit-forhandlinger med rigtig mange ultimative skæringsdatoer og røde deadlines, så skulle man tro alle var hærdet, men det »sorte hul« lurer ret forude og hånden er begyndt at ryste hos rigtig mange allerede. For briterne har fiskene – og EU vil gerne have fortsat del i dem, så umiddelbart er det EU der står med hatten i hånden.
EU’s chefforhandler på området, Michel Barnier står dog stadigt og stædigt fast på, at hvis ikke briterne giver sig på fiskeriområdet, så bliver der heller ikke tale om nogen handelsaftale mellem UK og EU.
Så selvom det tidligere har set både sort og håbløst ud i ét EU Forhandlings-forløb, så kan det i den politiske verden, pludseligt løsne sig med et kompromis. Denne gang måske mere vanskeligt end ellers og kun hvis begge parter ofre sig og det håber vi så de gør.