Denne gang åbner man Folkemødet, der fejre demokratiet, med royalt besøg af pris Joachim og Prinsesse Marie.
Det er som bestyrelsesformand for Foreningen Folkemødet, Michael Valentin siger, »Det er jo Folkemødets sjæl og formål at være stedet, hvor hele Danmark mødes i fællesskab på tværs af de normale skel i samfundet, og vi synes, det er helt fantastisk, at vores kongehus nu også deltager.«
Fiskeriet vil igen være repræsenteret på Folkemødet, denne gang med en anden tilgang i form af Bornholms Landbrug & Fødevarer samt med den lidt finurlige overskrift »Sælen – Havets ulve«. For ulvene er hotte og oppe i tiden, hvorimod sælerne, som fiskerne gerne så længere væk end langt, måske er lidt slidte i forhold til nyhedsinteressen der gerne skulle skabes under Folkemødet. Derfor breder man det problem ud, der ikke kun omfatter de bornholmske fiskere, men også fiskere rundt det øvrige Danmark og de øvrige Østersønationer, under overskriften »Sælen – Havets ulv«.
Bornholms Landbrug & Fødevarer har til Folkemødet trukket de helt store debattører til Danchells Anlæg Stand A9, hvor man fredag klokken 15.00 får mulihed for, at høre Minister for fiskeriet Eva Kjer Hansen sammen med Formanden for Bornholms & Christiansøs Fiskeriforening debatere over emnet »Sælen – Havets ulv«.
I Sverige og Finland har man i større omfang indført muligheder for at regulere på bestanden, mens man i Danmark fortsat afventer en effekt af den vedtagne ordning med en regulering på kun 40 sæler om året.
Forvaltningen af den danske regulering er ifølge fiskerne ikke hensigtsmæssig og virker kun på et akademisk niveau, skriver Bornholms Landbrug & Fødevarer på deres facebookside op til Folkemødet.
Imens man venter, stopper den ene fisker efter den anden fiskeriet, fordi udbyttet bliver ædt op af sælerne plus hvad der måske er endnu værre, pga. torskens ringe tilstand som bl.a. skyldes de parasitter og orme der overføres fra sælen til torskebestanden.
Det er en helt uholdbar situation, hvis vi altså stadig vil have et kystfiskeri.
Hvori består problematikken og hvilke løsninger skal vi arbejde videre med.
- Hvad kan man fra lokalpolitisk hold gøre.
- Hvad kan vi på nationalt niveau iværksætte både i samarbejde med øvrige nationer omkring Østersøen og i EU.
- Er der redskaber som forhindrer sælerne i at tage fangsten, eller er vi der, hvor vi engang for alle skal dømme Tejne og lignende redskaber for ubrugelige og for omkostningstunge.
Emnerne er mange og løsningen måske alligevel tæt på. Hvem ved – måske flytter netop dette Folkemøde radikalt ved folk og politikernes holding til sælerne, der ligesom ulven i Vestjylland er ligeså uønsket.
Mød op og giv dit besyv med.
Det bliver ligeledes en stor opgave for vores fiskeriminister, der både til Coop´s debatmøde, »Sammen kan vi få fisken på disken« og Bornholms Landbrug & Fødevarer, skal være to steder på én gang. Nemlig på Kirkepladsen hos Coop og i Danchells Anlæg hvor Bornholms Landbrug og Fødevarer stiller op, begge steder kl. 15.00.