Som fisker kan man kun sidde hovedrystende tilbage, efter at have læst i »Den Store klima database« udgivet af Concito »Danmarks Grønne Tænketank«, i samarbejde med 2.-0 LCA Consultants fra Aalborg og med støtte fra Salling Fondene. Den fejler totalt og helt fatalt i klimaaftrykket for fisk.
Den store klimadatabase skulle have givet virksomheder, myndigheder og borgere et overblik over klimabelastningen fra 500 af de mest almindelige fødevarer og drikkevarer, med livscyklusanalyser m.m.
Concito opstiller et skrækscenarie
Denne rapport og analyse går Danmarks Fiskeriforening’s (DFPO) formand Svend-Erik Andersen i rette med i et interview i FiskeriTidende.dk. Her påpeger formanden, at til trods for alle tidligere beregninger viser, at klimaaftrykket på fiskernes fangster er lavt, så mener Concito åbenbart det stik modsatte når det gælder sammenligningen mellem fisk og grisekød. »Det er bekymrende, for hvis forbrugerne følger anbefalingerne fra Concito’s database og køber svin i stedet for fisk, så fordobler man reelt klimapåvirkningen af dagens aftensmad, i stedet for at reducere den. Det vil skade miljøet,« forklarer Svend-Erik Andersen, der også undre sig over at Concito opstiller et skrækscenarie om færre fisk i havet og at de vil blive erstattet af opdrættet fisk.
Det vildleder jo forbrugerne dobbelt op, for dansk fisk fanges bæredygtigt og på en måde så bestandene istedet vokser. Så det er direkte forkert, at antage at der ikke er fisk nok i havet og det er da slet ikke i orden derefter kun at sammenligne fiskens klimaaftryk på baggrund af opdrættet fisk, som det er gjort i databasen.
Svend-Erik Andersen håber at Concito ændrer opgørelsen for fisk, »for det vil jo skade klimaet i sidste ende, hvis forbrugerne tror, at fisk er mindre klimavenligt end kød,« understreger formanden i FiskeriTidende.dk.
I samme artikel gør Danmarks Fiskeriforening det i øvrigt klart, at hovedprincipperne i EU’s fiskeriforvaltning sikrer, at der i fremtiden kommer flere fisk i havet, og at man derved vil kunne håndtere en øget efterspørgsel.
Concito’s beregningsmetode ændret på få år
Concito skrev på grundlag af Mogensen et. al. 2016, (side 61), at en sildefilet havde det man kalder et Co2 Ækvivalentudledning pr. kg på 1,3 og grisekød havde et tal på 4,6 – Det er nu i den seneste rapport/analyse fra Concito (under afsnit fisk og skaldyr samt kød og fjerkræ) ændret for grisekød til Co2e pr. kg 2,97 og en rå sild til 9,34 og wupti så har man med et slag gjort grisekød langt mere klimavenligt end vildfanget fisk.
Men det går ikke og det er meget ærgerligt og ikke i orden, at Concito’s analyse vurderer fisk’s påvirkning så forkert og vildledende som tilfældet er i »Den store klima database« – Det er en ommer mht. fisk.