I Danmark smider vi næsten 900.000 tons mad ud hvert år, og med Danmarks første madspilds-strategi tager fødevareminister Jacob Jensen (V) et stort skridt mod at nedbringe de store mængder madspild.
100 millioner kartofler, 80 millioner gulerødder, 11 millioner rå æg og 26 millioner madpakker. Det er eksempler på, hvor meget mad der hvert år ender i skraldespandene i danske hjem ifølge tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD.
I Danmark smider vi hvert år næsten 900.000 ton spiseligt mad ud, viser nye tal fra Miljøstyrelsen.
Står det til fødevareminister Jacob Jensen (V), skal den kurve knækkes. Derfor lancerer ministeren en madspildsstrategi, som er den første danske strategi, der alene er målrettet bekæmpelsen af madspild. Strategien skal i perioden 2024-2027 skabe fundamentet for at hugge en luns af det bjerg af mad, som hvert år går til spilde.
Selv siger Fødevareminister Jacob Jensen (V) om planen. »I Danmark vokser bjerget af madspild dagligt. Vi spilder alt for mange madvarer, som kunne have gjort gavn. Vi skal genfinde respekten for maden. Det vil gavne både klimaet og pengepungen. Jeg er glad for, at vi med madspilds-strategien nu får sat en klar retning for, hvordan vi får mere viden og forskning om madspild og mere oplysning til os alle sammen om, hvad vi kan gøre i det daglige for at bekæmpe madspild. Især er jeg glad for strategiens fokus på arbejdet med at fjerne regler, der gør det unødigt bøvlet for virksomheder at bidrage til kampen mod madspild eksempelvis i form af donation af overskudsmad.«
Fakta
Opgørelser over madspild udarbejdes af Miljøstyrelsen. Ifølge nye tal fordeler og madspildsmængderne sig som følger: