DTU-forsker Niels Jepsen delte sine observationer om skarvens påvirkning af de danske fiskebestande under et foredrag på DanFish International 2023, scenen i Hal F. Skarven, en stor sort fugl, er kendt for sin glubske appetit der har en betydelig negativ indflydelse på fiskebestandene, særligt i områderne omkring skarvkolonierne, hvor den nærmest støvsuger disse områder tomt for små fisk og yngel.
Niels Jepsen, tilknyttet DTU Aqua, har i årevis studeret denne rovfugls spisevaner, især dets appetit for ål, skrubber og torsk. Han præsenterede resultaterne fra et omfattende forskningsprojekt udført ved Kalvø, hvor samarbejdet med en lokal fisker gjorde det muligt at mærke både torsk, skrubber og ål, som efterfølgende blev genudsat.
Det bemærkelsesværdige var, at 26 procent af mærkerne fra torskene dukkede op i Hop Sø, hvor en skarvkoloni havde til huse. Yderligere blev 23 procent af mærkerne fra skrubber og 9 procent af mærkerne fra ål også fundet i dette område.
Niels Jepsen rapporterede også om opdagelsen af millioner af øre-sten fra torsk i skarvkolonien. Disse fund understreger skarvens betydning som en potentiel faktor i forhold til fiskebestandenes økologi og bevægelser, og resultaterne giver stof til videre overvejelse omkring skarvens påvirkning på fiskeriressourcerne.
Skarven er kendt for sin helt abnormt store appetit hvor den æder store mængder fisk, især småfisk og yngel. Dette kan påvirke fiskebestandene negativt og reducere antallet af tilgængelige fisk i området. Fiskebestandenes naturlige balance forstyrres, hvilket kan føre til overudnyttelse af visse fiskearter og dermed påvirke økosystemet som helhed.
Ud over den direkte påvirkning på fiskebestandene kan skarven også have negativ indflydelse på områdets vegetation. Skarven bruger ofte træer til at bygge reder, og den massive tilstedeværelse af skarvekolonier kan skade træerne, især i fuglereservater og fuglefuglekolonier. Afføringen fra skarven er også kendt for at være sur og kan forårsage ætsning og skade på vegetationen i området.
Generelt er skarven kendt for at skabe gener i de områder, den bebor. Dens skrig og kommunikation kan være forstyrrende, især i nærheden af menneskelige beboelser eller områder, hvor der er aktivitet. Skarver kan også efterlade store mængder afføring i området, hvilket kan medføre lugtgener og hygiejneproblemer.
Effektiv regulering af skarvkolonier kan omfatte flere tiltag. Det kan inkludere begrænsning af skarvens adgang til bestemte områder, indførelse af skræmmemetoder for at holde skarverne væk, eller i visse tilfælde blot stresse dem ekstra ved hyppige besøg i deres yngletid og måske tillade kontrollerede jagtforanstaltninger for at reducere antallet af skarver.
Der skal dog udvises forsigtighed for at sikre, at reguleringen ikke forårsager skade på økosystemet eller truer skarvens overlevelse som art. Det er vigtigt at finde en afbalanceret tilgang, der tager hensyn til både bevarelse af natur og beskyttelse af fiskebestandene.