Bundgarnsfisker lander i Tyskerhavnen

Bundgarnsfisker lander i Tyskerhavnen

Den gamle fjordhavn i Hvide Sande, Tyskerhavnen, der har mere end 100 år bag sig, kan nu se frem til at huse endnu en bundgarnsfisker.

Det er den 30 årige Andreas Huus fra Hvide Sande, der til FiskerForum, fortæller at jobbet ved Langsand Dambrug nu er erstattet af et fuldtidsjob som bundgarnsfisker på Ringkøbing Fjord.

Det er en gammel drøm, der her går i opfyldelse, fortæller Andreas Huus. Dreas har lige siden han fiskede med en anden af Ringkøbing Fjords bundgarnsfiskere, Chr. Oluf Iversen, drømt om selv engang at blive bundgarnsfisker. Det frie og udfordrende liv som fisker og helt i pagt med naturen, har trukket den tidligere dambrugsmand ind i budgarnsfiskeriet. Selvom det fysisk hårde arbejde, på sigt kan splitte ens ryg ad og at udsigten til millionerne, der ruller ind på kontoen, måske heller ikke har de allerbedste udsigter, er det alligevel det håndværk og fag som Andreas Huus, med sin nye titel af bundgarnsfisker, har kastet sig over.

Et fag, som flere af tyskerhavnens bundgarnsfiskere, som FiskerForum har talt med ellers frygtede ville uddø, for der er ikke mange unge mennesker der tiltrækkes, af det hårde fysiske arbejde det er, når man skal skifte gamle pæle med nye, som skal afbarkes og gøres klar og hvert år også ramme og trække pæle til fiskeriet. Der ligger et stort forarbejde i både klargøring af garn, pæle og jolle. Et arbejde der fortrinsvis foregår i løbet af vinteren og i det tidlige forår, så selv om det udadtil ligner et sæsonarbejde, at være bundgarnsfisker på fjorden, er der opgaver nok til hele året.

21 fods damjolle får en overhaling
I ly af det lidt lunefulde Nordsøvejr, og i en af Hvide Sande skurbyens mange fiskerhytter, er Dreas i gang med at gøre klar til sæson starten. Som udlært kleinsmed ved Hvide Sande skibssmedie, har Dreas hænderne skruet rigtigt på, så han klargøre selv den nyindkøbte 21 fods damjolle, der efter endt klargøring og installation af Yanmar motoren, skal bære navnet Genesaret.

Som udlært kleinsmed har Dreas hænderne skruet rigtig på

Bundgarnsfiskeriet har i de senere år været i tilbagegang over hele landet, men heldigvis kan man stadig ved mange kyster fra midten af marts måned, se de lange rækker af pæle, som strækker sig vinkelret ud fra kysten, også i Ringkøbing Fjord, nu blot med en forventning om, at dette syn vil vi kunne nyde i rigtigt mange år endnu.

FiskerForum.com