Efter at have holdt vejret i fire år blev der langt om længe, og man kan også tilføje – lige på falderebet, indgået en aftale for briternes udtrædelse af EU. Hos FF Koncernen i Skagen og i Hanstholm bliver der åndet lettet op, skriver fiskeindustrien i deres nyhedsmedie FF Nyt.
Ganske anderledes ser det ud hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der nu efterspørger en ordentlig kompensationsordning for de fiskerier, der rammes hårdest.
Ganske kort opridset sikrer Brexit-aftalen fortsat adgang til det britiske farvand, om end de danske fiskere samlet set afgiver 25 % af samtlige kvoter. Der er ligeledes indgået en aftale om frihandel mellem Storbritannien og EU’s medlemslande.
Hvad angår industri-fiskeriet, vil kvoterne i britisk farvand forblive stort set uændrede de næste 5,5 år, mens fiskerne må afgive omkring 10 % af sildekvoterne. Alligevel er CEO i FF Koncernen, Johannes Palsson, lettet på såvel FF’s som Scandic Pelagic’s vegne.
»Vi er lettede over, at der langt om længe findes en løsning. Nu har vi brugt fire år på at tænke i mulige løsninger – og nu har vi endelig en konkret rettesnor for, hvad vi skal forholde os til og arbejde ud fra. På FF siden mister vi næsten ingenting, mens vi på sildesiden får lidt vanskeligere ved at opkøbe de 10 procent. Det er dog vigtigt for mig at sige, at vi samtidig synes, at det er beklageligt, at fiskerne må acceptere at miste, hvad de mister. Men uanset hvad bliver vi alle nødt til at komme videre indenfor de rammer, vi er blevet givet og håbe, at vi kan leve med den reduktion, det medfølger,« siger Johannes Palsson.
Adgang til britisk farvand er alfa og omega
Han understreger nødvendigheden i at finde optimismen i det, de lykkedes med at få med i aftalen. »Jeg synes, det er utroligt vigtigt for os som industri, ja faktisk alfa og omega, at vi fortsat har adgang til det britiske farvand – og for os i forarbejdnings-industrien, at der er indgået en frihandels-aftale, så vi både kan opkøbe fisk samt afsætte det på det britiske marked,« siger Johannes Palsson.
Kæmpe regning til fiskerne i form af reduktioner
Spørger man direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), Esben Sverdrup-Jensen, er der til gengæld ikke meget optimisme at spore. »Jeg er på ingen måde begejstret for udfaldet. Vi havde en målsætning om at bevare status quo for fiskeriet. I stedet har vi fået en kæmpe regning i form af kraftigt reducerede kvoter, hvis man ser på den samlede danske fiske-industri,« siger direktøren i DPPO.
Sverdrup-Jensen understreger, at aftalen ikke rammer de forskellige fiskerier ligeligt, hvorfor en passende politisk hjælp til fiskeriet ikke er til at komme udenom.
»En ordentlig kompensationsordning er tvingende nødvendig for de fiskerier, der rammes hårdest. Derudover skal der tages et grundigt kig på rammevilkårene, så det stadig bliver muligt at investere i at udvikle og vækste sektoren,« siger direktøren i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen.
Johannes Palsson erklærer sig enig i, at der fra politisk hold skal gøres en kraftanstrengelse for også fremadrettet at sikre fiskeriet i Danmark.
Den nuværende brexit-aftale skal revideres i 2030.
»Vi håber og forventer, at politikerne fremadrettet bliver i stand til at forhandle en tilfredsstillende længerevarende aftale igennem med briterne,« siger Johannes Palsson til slut.