Det har Søren Gade (V), som EU-parlamentariker og næstformand i EU’s Fiskeriudvalg, klart meldt ud – »Brexit-reserven skal selvfølgelig gå til fiskerne – så stop med alle dårlige undskyldninger om noget andet,« understreger han.
EU-parlamentariker og næstformand i EU’s Fiskeriudvalg, Søren Gade (V) er klar i mælet, når snakken falder på Brexit-reserven, som de danske fiskere stadig venter på at høre nyt om, skriver Fiskeritidende.dk.
Til Fiskeritidende.dk siger han blandt andet, »min holdning er, at pengene skal gå til fiskerne – Punktum – Ikke til administrationen eller til statskassen. Men EU-landene skal udlevere dem til fiskerne, som jo er dem, der er ramt af Brexit.« Men han er godt klar over, at man nemt kan få det indtryk, når man taler med embedsværket, at det bliver svært pga. statsstøttereglerne. Men i EU’s Fiskeriudvalg er man udmærket klar over, at man vil bruge reglerne til at holde på pengene, men det kæmper udvalget imod med næb og kløer, understreger Søren Gade.
EU’s Fiskeriudvalg arbejder i øjeblikket helt konkret på tværs af lande og partier, at få skrevet ind i teksten om reserven, at pengene skal gå til fiskerne. Det skal stå sort på hvidt, understreges det.
»Vi har lige givet en masse milliarder væk i forbindelse med Corona. Det er også i strid med statsstøttereglerne, så hvis man vil, så kan man godt. Reglerne er ikke givet af Gud,« siger Søren Gade til slut.
Kommissionen præsenterede den 25. december 2020 forslag til udmøntning af den i EU’s flerårige finansielle ramme for 2021 til 2027 afsatte Brexit-reserve på 5 mia. euro, der har til formål at adressere de direkte konsekvenser for medlemslandene af Storbritanniens udtræden af EU.
Der lægges med forslaget op til, at medlemslandene får høj grad af frihed til selv at bestemme hvilke sektorer og områder, der skal tilgodeses. Af støtteberettigede udgifter er bl.a. støtte til virk- somheder, lokalsamfund og økonomiske sektorer, herunder virksomheder og lokalsamfund særligt afhængige af fiskeaktiviteter i britisk farvand.
Kommissionen foreslår, at Brexit-reserven mobiliseres i to rater:
- Første rate på 4 mia. euro fore- slås anvendt til før-finansiering i 2021 til medlemslandene til håndtering af de umiddelbare negative konsekvenser ved Brexit. Fordelingen af midlerne mellem medlemslandene foreslås primært baseret på data for medlemslandenes samhandel med Storbritannien samt afhængighed af fangst af fisk i britisk farvand.
- Anden rate på 1 mia. euro i 2024 foreslås fordelt på baggrund af information fra medlemslandene vedr. faktiske afholdte offentlige udgifter i forbindelse med Brexit i perioden 1. juli 2020 til 31. december 2022.
- Kommissionen har oplyst, at Danmark med de af Kommissionen foreslåede kriterier for udmøntning fra første rate kan hjemtage ca. 1,8 mia. kr. i 2021.
Regeringen finder det særdeles vigtigt, at andelen allokeret på baggrund af fiskeridata som minimum fastholdes. Regeringen finder det endvidere vigtigt, at fokus på samhandel i fordelingen af reserven fastholdes.