Det er udsagn fra flere EU-lande, der samlet erklærer sig villige til at forhandle videre på Brexit-aftalen efter nytår. Det skriver det belgiske nyhedsbureau i Bruxelles, efter EU’s chefforhandler Michel Barnier onsdag havde briefede medlemslandene omkring forløbet af Brexit-forhandlingerne.
Det som nu bedst kan kaldes for »The never ending story« ønskes ikke afsluttet med en forhastet og dårlig aftale inden Nytår, men istedet ønsker flere EU lande, at aftalen bliver ordentligt gennemgået og at især de tre »hovedknaster« der trækker forhandlingerne ud, nemlig
- fiskeriet
- lige konkurrencevilkår mellem virksomhederne
- og hvem der skal løse fremtidige konflikter mellem parterne.
Disse tre punkter skal høvles af og på en måde, så aftalen kan ratificeres og implementeres ordentligt af henholdsvis de 27 EU lande og Storbritannien.
Så alt mens forhandlingerne mellem parterne fortsætter ufortrødent, presses der dog på for at få midlertidige løsninger for de sektorer, hvor der er risiko for alt går i stå til årsskiftet, hvis det ikke er fundet en aftalen inden.
Det er ikke med hensyn til handel mellem EU og UK, for det er der allerede etableret et toldsystem til, som indfører told på varer som der er mellem EU og andre tredje lande.
Der er stadig en mikroskopisk chance for at parterne kan mødes i en aftale, men som den europæiske chefforhandler Michel Barnier sagde til det belgiske medie Agence Presse’s, så er han hverken »pessimistisk eller optimistisk« mht. en aftale, Men han lod forstå på mødet med EU medlemslandene, at begge sider er ved at nå »sandhedens øjeblik«.
Men flere lande har dog fortsat sine bekymringer om EU-chefforhandleren i sidste øjeblik fraviger det aftalte og alligvel giver Storbritannien for store indrømmelser, især på fiskeri-området, som især ligger de danske interesser nært.
Mere kryptisk sidder Boris Johnsen på den anden side af Nordsøen og Kanalen og bedyrer overfor den britiske presse, at Downing Steet fortsat arbejder for en aftale, hvis vi kan.. Det gælder stadig i premierministerens optik, at det Storbritannien der stemte englænderne ud af EU den 23. juni 2016, fortsat vil have styr på egne love og sikre sit fiskeri og egne farvande.
Derfor virker og føles Brexit-forhandlingerne i øjeblikket meget låste – for både EU og UK holder på deres.