EU’s nye rådgiver for EU’s chefforhandler Michael Barnier, Stefaan de Rynck slog i sidste uge fast, at EU ingen forventninger har om et kommende gennembrud i forhandlingerne med Storbritannien.
I denne fjerde og sidste forhandlingsrunde inden deadline om forlængelsen af overgangsperioden tirsdag den 30. juni 2020. Men en lille dør står på klem for et muligt kompromis med briterne.
I indeværende uge forhandler EU og Storbritannien omkring de fremtidige forhold, hvilket er en sidste chance til at sikre Storbritannien ikke forlader EU uden en handelsaftale.
Adgangskrav til britisk farvand ligger fast
Barnies højrehånd Stefaan de Rynck har dog slået fast, at EU’s position og krav om EU-adgang til britiske farvande ligger fast. Hvilket er særdeles betryggende for de danske fiskere, hvis ellers briterne vil efterkomme dette. Men med den anden hånd åbner Barniers rådgiver op for, at der fra EU’s side kan blive tale om et »i sidste øjebliks« kompromis, hvis Storbritannien også rykker sig lidt. Men her efter hele tre måneders forhandling, ligger parterne forsat langt fra hinanden og at rykke i denne situation, syntes næsten ikke mulig.
Briterne forlod officielt EU fredag den 31. januar 2020, med en overgangsperiode til årets udgang, hvor landet indtil denne dato, følger og efterkommer EU’s regler. Denne ordning, har briterne mulighed for at forlænge og udskyde. Men den britiske premierminister Boris Johnson, har ved flere lejligheder understreget, at denne periode ikke ville blive forlænget.
Forhandlingssucces kræver britisk »realisme«
Omvendt mener EU’s chefforhandler Barnier, at Storbritannien skal have »mere realisme« med i forhandlingerne og ikke kun fokusere på, at få de bedste EU-goder med sig ud af EU. De må og skal forstå, at en skilsmisse med EU, har konsekvenser – ikke kun for os, men også for briterne selv. Når de har indgået en skilsmisse med EU, kan de ikke forvente de samme fordele ved udtrædelsen, som hvis de havde forsat medlemsskab.
Omvendt mener Storbritanniens chefforhandler David Frost, der netop har udgivet UK’s skilsmisse forslag, at det er EU som skal give sig, hvis parterne skal have en chance for at lande en underskreven handelsaftale. Det er især på spørgsmål om regler for statsstøtte, konkurrencevilkår og fiskeri, der skiller parterne i uenige. Derfor, kræver en aftale, at der skal komme indrømmelser,« fra begge parters side. De skal finde en måde, at blive enige og samtidig komme lidt tættere på hinanden, ved at give indrømmelser.