Som en reaktion ovenpå at briterne i tirsdags godkendte et lovforslag, der helt åbenlyst tilsidesætter dele af teksten i skilsmisseaftalen med EU. Noget formanden for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen nu sætter Storbritannien stolen for døren med et ultimatum, som der ønskes svar på inden én måned.
Meget sigende tog formanden for EU-Kommissionen langsomt sin maske af og afleverede derefter sit ultimative krav til Storbritannien under en pressekonference: »Hiv jeres lov om et indre britisk marked af bordet eller tag en tur hos EU-domstolen,« lød det fra en meget bestemt formand for EU.
Stregerne er derfor kridtet gevaldigt op inden de sidste Brexit forhandlinger går igang. Om det er ren teater-torden samt buldren på tomme tønder fra begge lejre’s side, eller man virkelig er nået til »The point of no return«, er svært at sige, men på mimikken og retorikken kunne man godt få det indtryk, at der er alvor bag ordene.
Den endeløse og efterhånden helt ulidelige Brexit-historie er måske ved at finde sin afslutning. For med briternes brud på den fælles skilsmisseaftale fra sidste år, truer Ursula von der Leyen med, at tage det første retslige skridt mod briterne, for at bryde den knapt et år gamle aftale om briternes endelige frigørelse fra det Europæiske fællesskab.
Man var nået langt med en udtrædelsesaftale
Flere mente sidste år, at der var tale om ren politisk trylle-magi, da EU og Storbritannien torsdag den 17. oktober 2019, for knapt et år siden, blev enige om en udtrædelsesaftale efter flere måneders »træden vande« i forhandlingerne.
På sidste års topmøde fik forhandlere fra EU og Storbritannien løst den gordiske knude, som i flere måneder havde låst forhandlingerne fast med, hvordan briterne kunne forlade EU-fællesskabet, uden der opstod en fysisk grænse mellem Nordirland og Irland, samtidig med der sikres kontrol af varer til EU fra lande udenfor unionen.
Løsningen blev, at Nordirland formelt forlader EU sammen med England, Skotland og Wales, men at Nordirland reelt forbliver i EU’s toldunion. Nordirland skal derfor også leve op til EU’s produktstandarder, hvor der eksempelvis er regler for, hvor meget kemi der må være i din ansigtscreme eller kemi i leverpostej i køleskabet.
Aftalen tilsidesættes nu af Storbritannien, der med et flertal i Underhuset har godkendt at dele af briternes skilsmisseaftale med EU. Dette britiske lovforslag kritiseres fra flere sider for at tilsidesætte international lov. Hvilket den britiske premierminister Boris Johnson anfægter og istedet forsikre, at lovforslaget er ment som et sikkerhedsnet under den frie handel mellem dele af Storbritannien.
Selvom Boris Johnson nedtoner den vedtagne aftale i Underhuset, så mener EU modsat, at Storbritannien skal overholde den indgåede aftale. EU har taget første skridt til en sag kan føres ved EU-domstolen. Med mindre den britiske regering besinder sig og fjerne det omstridte lovforslag igen, så vil Ursula von der Leyen gå skridtet videre, og anlægge sag ved domstolen.
Hvorfor er EU så stærkt interesseret i reguleringen af grænsen mellem Nordirland og Irland
EU’s toldunion og de fælles regler i det indre marked gør det nemmere og billigere at sælge varer i de andre EU-lande. De fælles regler betyder også, at der ikke er behov for at kontrollere varer, der krydser EU’s interne grænser.
Hvis der ikke er nogen kontrol på grænsen mellem Nordirland og Irland vil alle varer, der befinder sig i Nordirland, uden kontrol kunne eksporteres til resten af EU.
EU-landene vil derfor sikre sig, at produkter, der produceres i eller importeres til Nordirland, lever op til EU’s standarder og er fortoldet efter EU’s regler. Ellers kunne Nordirland blive en bagdør til det indre marked og mindske produktsikkerheden i EU.