Flere partier fra oppositionen i Folketinget kræver nu større hensyn til naturen ved udbygningen af havvind-møller.
Under de igangværende forhandlinger om udbygningen af vindmøller på havet har regeringen ifølge partier som; SF, Radikale, Alternativet og De Konservative ikke lagt tilstrækkelig vægt på naturbeskyttelse.
Det skriver Altinget.dk
Partierne ønsker at sikre, at opstillingen af havvindmøller sker på en måde, der respekterer og beskytter hav-naturen.
De lægger vægt på to konkrete punkter i forhandlingerne
- For det første ønsker de at fastsætte krav til designet af vindmøllerne, så fundamenterne laves på en måde, der er gavnlige for naturen.
- For det andet ønsker de, at vinderne af udbuddene forpligtes til at bidrage til en ny hav-naturfond, der vil være med til at forbedre havmiljøet.
Regeringen har tidligere givet udtryk for, at den ønsker at beskytte naturen under opstillingen af havvindmøller. Dog har partierne kritiseret regeringen for ikke at have fremlagt konkrete løsninger om dette i forhandlingerne.
Partierne anerkender, at strengere krav kan medføre øgede omkostninger og en forlænget tidsplan for opstillingen, men de mener ikke, at det vil have en væsentlig indvirkning på tempoet for udbygningen.
Der er bred enighed mellem partierne om at udbygge havvind-kapaciteten med yderligere 9 GW inden 2030. Forhandlingerne om de konkrete udbud og placeringer af havvindmølleparkerne har været i gang siden marts.
Flere interessenter, herunder Green Power Denmark, støtter også kravet om naturbeskyttelse og overvågning af havmiljøet i forbindelse med udbygningen af havvind.
Regeringen har påpeget, at den har foreslået forbedringer til havmiljøet under forhandlingerne, men de konkrete detaljer er ikke blevet offentliggjort. Forhandlingerne fortsætter, og der er ingen yderligere møder planlagt på nuværende tidspunkt.
- For at accelerere udbygningen af den danske havvinds-produktion besluttede et stort flertal i Folketinget i juni måned 2022, at der skal udbydes områder, der kan rumme yderligere mindst 4 GW havvind til etablering inden udgangen af 2030.
- Derudover er det med Finansloven for 2022 besluttet at udbyde yderligere 2 GW til etablering inden udgangen af 2030 (1 af de 2 GW fra Finansloven 2022 bliver brugt til at udvide Energiø Bornholms kapacitet fra 2 til 3 GW).
- Det betyder samlet set, at der over de seneste fem år er indgået politiske aftaler om at udbyde yderligere i alt minimum 9 GW havvind i Danmark til etablering inden udgangen af 2030, inklusiv 3 GW fra Energiø Bornholm og 800-1.200 MW fra Hesselø Havvindmøllepark, der er blevet forsinket men nu sigtes efter blive etableret inden udgangen af 2029.
- Forhandlingerne om de konkrete udbud og placeringer af havvindmølleparkerne har været i gang siden 30. marts.
Kilde: Energistyrelsen