Det er Anne Mette Bæk som direktør for Marine Ingredients Denmark og European Fishmeal and Fish Oil Producers, der tager til genmæle overfor Søren Mark Jensen, der som selvstændig natur- og miljørådgiver, i et debat-indlæg i Altinget Miljø, kalder dansk naturpolitik for både forsømt og uden proportioner.
Han kommer i sit indlæg også ind på den danske havplan og hvorledes den spænder ben for naturen, som han siger. (kan læses her)
Her finder han det slemt, at fiskeri med bundtrawl ifølge havplanen kun begrænses ganske lidt og fortsat vil være tilladt i hovedparten af de områder, som tænkes udlagt til »havnatur«. Han finder i sit debatindlæg det nærmest fortvivlende, at langt hovedparten af den mængde fisk, som den industrielle danske fiskeflåde lander årligt, går til fodring af dansk landbrugsgrise, høns og køer og til norske havbrugslaks.
Til disse udsagn fra Søren Mark Jensen, skriver Anne Mette Bæk fra MID, at man skal huske de vigtigste årsager til det negative pres på havmiljøet især skyldes kilderne fra land. Derfor er der brug for helhedsorienterede løsninger for havmiljøet, skriver Anne Mette Bæk videre i sit svar til biolog Søren Mark Jensen.
Anne Mette Bæk MID henviser til, at Søren Mark Jensen mener, det er et problem, at der anvendes dansk fanget fisk til at producere foderingredienser til »at holde liv i den norske lakseproduktion«. Men hovedparten af de fisk, der anvendes til dyre og fiske-foder, ikke umiddelbar har værdi som spisefisk, forklarer Anne Mette Bæk.
Hun er helt enig i, at det danske havmiljø er under pres, men det kræver helhedsorienterede løsninger at komme problemet til livs og hun henviser igen til at de vigtigste årsager til det negative pres på havmiljøet, især skyldes kilderne fra land, hvor især næringsstofudledninger fra landbrug og byer er de største presfaktorer, der påvirker det danske havmiljø i en negativ retning.
Søren Mark Jensen mener, det er et problem, at der anvendes dansk fanget fisk til at producere foderingredienser til brug for blandt andet akvakultur og derved »at holde liv i den norske lakseproduktion«.
Det pelagiske fiskeri har ingen bund-påvirkning
Det er værd at pointere her, at hovedparten af de fisk, der anvendes til foder, er små, benede, olieholdige fisk, der ikke har en umiddelbar værdi som spisefisk, såsom tobis, blåhvilling og sperling. De fiskes som udgangspunkt pelagisk, det vil sige oppe i vandsøjlen, og uden bundpåvirkning.
Dertil kommer, at afskær og restprodukter fra fiskeforarbejdning udgør en stigende og meget vigtig del af produktionen – i 2022 udgjorde det således 180.000 tons, svarende til 30 procent af den samlede råvaretilførsel. Vi understøtter derved den cirkulære økonomi ved at sikre en fuld udnyttelse af naturens ressourcer.
Akvakultur bidrager til lavt klimaaftryk
Det må desuden understreges, at akvakultur er blandt de mest klimavenlige produktionsformer, når det kommer til fødevare-produktion. Det har en lavere miljømæssig påvirkning end kødproduktion. Der anvendes i gennemsnit 0,13 kilo foderfisk til hvert kilo produceret opdrætsfisk.
For laks, der er en kødædende fisk med behov for større marint protein, anvendes der i gennemsnit 0,64 kilo foderfisk til hvert kilo laks. Det vil sige at der der skal langt færre ressourcer til produktionen af akvakultur end andre former for kødproduktion. Af samme grund har FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anbefalet en global vækst i akvakulturen, eftersom det er mest socialt og miljømæssigt bæredygtigt.
Omega 3
Grundet det høje proteinindhold, omega 3 og andre vitale kilder, er marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie, afgørende for at understøtte akvakulturen.
I tillæg har marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie, der anvendes til opdrætsfisk, et lavere CO2-aftryk sammenlignet med plantebaserede foderingredienser, som for eksempel soyamel eller palmeolie. Foderfiskene og akvakultur er derfor med til at bidrage til et lavt klimaaftryk og en bæredygtig produktion til en stigende befolkning – fra fangst til foder til sunde fødevarer.
Bundtrawl påvirker miljøet mindre end landbruget
Anne Mette Bæk MID siger videre, at Dansk fiskeri er velforvaltet og 100 procent baseret på biologiske anbefalinger, fuld sporbarhed og kontrol. Der er et tæt samarbejde med myndighederne, forskningsmiljøet og uafhængige tredjeparter, hvilket også har bidraget til, at fiskebestandene i Nordsøen er i stigning og det er derfor en helt udokumenteret påstand som Søren Mark Jensen kommer med, at fiskeriet »tømmer store danske havområder for liv«.
»Det internationale Havundersøgelsesråd ICES, har netop offentliggjort et studie, der viser, at bundtrawl faktisk påvirker miljøet mindre end landbrugs produktionsformer.«
Til trods for, at havmiljøet kan blive forbedret ved et forbud af bundtrawl, vil det globale miljø blive endnu mere negativt påvirket ved sådan et forbud, da man så skal erstatte med fødevareproduktioner, som har en endnu større miljømæssig påvirkning.
»Så ja«, siger Anne Mette Bæk MID, »jeg er enig i at havmiljøet er under pres. Men der er brug for helhedsorienterede løsninger, der adresserer de reelle problemer både for havmiljøet og for samfundet,« afslutter hun med overfor Søren Mark Jensen i sit svar til ham.