Bønnerup fiskere tager sikkerheden alvorligt

Bønnerup fiskere tager sikkerheden alvorligt

Selvom fiskerierhvervet ikke er for sarte sjæle og folk med dårligt helbred, så bør sikkerheden ombord for besætning og skipper prioriteres meget højt.

Fiskefartøjernes nødhjælpskasse indeholder da også mere end blot sårplaster og jod. Men noget som er begyndt at vinde indpas hos flere og flere fartøjer, i takt med at gennemsnitsalderen for fiskerne stiger, er en hjertestarter ombord.

En beslutning som to fiskeskippere fra Bønnerup Strand, Ejner Thomassen med RS 151 Ejca og Kim Lykke Petersen med RS 73 Annika, begge tog da de under et kursus i hjertestartere, indså vigtigheden af hurtig hjælp kunne redde liv.

Det var paramediciner og indehaver Kjeld Dawson Thaisen fra firmaet »FørsteHjælp For Dig«, der under kurset gav eksempler på hvor få minutter der egentlig skiller liv fra død og hvor nødvendigt en hurtig indsats er påkrævet i tilfælde af hjertestop.

Man siger som tommelfingerregel, at chancen for at overleve et hjertestop falder med ca. 10% for hvert minut, der går uden behandling.

De to fiskeskippere, som begge er i deres bedste alder, har til dagligt ansvaret for besætningen ombord, kiggede blot på hinanden en enkelt gang, før de begge bestilte en hjertestarter til hver af deres både.

Gode ods for at overleve, med chance for et liv uden mén, er ved hurtig behandling med hjertestarteren indenfor et minut, helt oppe på 85 – 90 procent og hvis den livreddende behandling med hjertestarteren kommer indenfor de tre første minutter er chancen for overlevelse på 70 procent, herefter falder overlevelsesraten voldsomt.

Indehaver og ambulanceredder Kjeld Dawson Thaisen, forklarer overfor FiskerForum.dk, at det nu ikke kun er i de store pelagiske fartøjer, som Gitte Henning, der findes hjertestartere, men at interessen nu også forplanter sig til de mindre skibe indenfor fiskeriet, hvor mandskabet også her har krav på en sikker arbejdsplads. Så hvis uheldet skulle være ude, så er hjælpen indenfor rækkevide.

Du kan få mere at vide om kursus og hjertestartere ved Kjeld Dawson Thaisen på telefon 2335 3557 eller på mail kontakt@fhfd.dk