Det er rigtigt nok: Plast i havet er et stort og voksende problem. Men debatten om plast i havmiljøet er fyldt med tvivlsomme fakta, myter og direkte usandheder. Sådan lyder det fra den norske forsker Guri Sogn Andersen, som har sat sig for at rydde op i debatten ved at aflive en række af myterne.
En af metoderne, som Guri Sogn Andersen benytter, er at forsøge at finde ud af, hvor tal og såkaldte fakta om plast i havet kommer fra. Men det har vist sig at være meget svært:
»Jeg blev forundret og frustreret og kastet ind i en runddans, hvor jeg ikke kunne finde kilderne bag påstandene,« siger hun ifølge Videnskab.dk.
Guri Sogn Andersen blev ifølge Videnskab.dk grebet af plastproblemet, da hun vandrede ved kysten på Svalbard som ung studerende, hvor hun konstaterede, at der lå store mængder plast-affald.
Men i takt med, at hun forsøgte at optrevle problemets omfang, opdagede hun, at de mange såkaldte ekspert-udtalelser og fakta var af tvivlsom oprindelse. Hun satte sig derfor for at aflive en række myter op plast. Blandt andet en rapport fra World Economic Forum WEF, som i 2016 anslog, at plasten i havet i 2050 vil veje mere end fiskene i havet:
»Det er noget vrøvl. Jeg synes, det er uforsvarligt at præsentere sådanne tal, når der er usikkerheder i alle beregningernes led,« siger hun ifølge Videnskab.dk.
Journalister, aktivister og politikere hiver ofte opsigtsvækkende tal frem, som mangler et solidt faktuelt grundlag, men forskerne er også med til at udbrede fejlinformation. Det er en ubehagelig sandhed, synes Guri Sogn Andersen.
»Jeg ved ikke, om de gør det bevidst for at skabe opmærksomhed omkring og penge til egen forskning, eller om de bare har talt om det så længe, at de tror, det er sandt,« siger hun.